Actualitate

Mii de decizii ale judecătorilor din RM sunt anulate în fiecare an

O analiză a sentinţelor pe cauze penale arată că peste 30 la sută din sentinţele pronunţate de unele judecătorii sunt apoi anulate de către instanţele ierarhic superioare. În 2015, numărul sentinţelor atacate şi apoi anulate de Curţile de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) este chiar în creştere.

Anul trecut în toate instanţele din Moldova au fost soluţionate 247.069 de cauze, cele mai multe dosare fiind înrgistrate la judecătoriile sectorului Centru şi sectorului Râşcani din municipiul Chişinău. De altfel, în Chişinău se află instanţele cu cel mai mare volum de dosare, dar şi cu cele mai multe decizii anulate de instanţele superioare. Vorbim despre dosarele penale, care au şi cea mai mare greutate, deoarece implică infracţiuni grave.

Analiza cazurilor penale în 2015

Anul trecut au fost înregistrate în toate instanţele din Moldova 14.367 cauze penale, la care s-au adăugat alte 6.539 restante din anii precedenţi. În total au fost pronunţate 12.668 sentinţe. Potrivit datelor statistice publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, din cele peste 12.000 de sentinţe 1.974 au fost anulate de Curtea de Apel, iar alte 415 – către Curtea Supremă de Justiţie. În procente este vorba despre sentinţe anulate în proporţie de aproape 20 la sută. În acelaşi timp, într-un raport al său, preşedintele CSM, Victor Micu, a vorbit despre 2.748 sentinţe anulate în privinţa cauzelor penale, ceea ce reprezintă 30,3 la sută din sentinţele contestate şi 21,7 la sută din numărul cauzelor examinate.

Judecătoriile cu cele mai multe sentinţe anulate

Anul trecut, în cadrul Judecătoriei sectoruluiui Buiucani au fost pronunţate 899 de sentinţe pe cauze penale. 30 la sută dintre acestea au fost anulate de către Curtea de Apel şi CSJ. La Judecătoria Botanica au fost pronunţate 603 sentinţe pe parcursul anului trecut, dintre care au fost anulate de către instanţele superioare 190, ceea ce reprezintă 31,5 la sută din numărul total.

Magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru din Municipiul Chişinău au emis în aceeaşi perioadă 561 de sentinţe, dintre care 211 au fost ulterior anulate, adică 37 la sută din numărul total. Aceasta este instanţa cu cele mai multe sentinţe anulate.

Şi la judecătoria sectorului Râşcani au fost pronunţate 706 sentinţe, dintre care 205 anulate. În acelaşi timp, au fost anulate 108 sentinţe în cauze penale din totalul de 845 pronunţate la Judecătoria Bălţi. La Judecătoria Hânceşti au fost anulate 101 sentinţe din cele 532 pronunţate. Cu un procentaj ridicat au ieşit în evidenţă Judecătoriile Ialoveni, Căuşeni şi Orhei.

La polul opus, cel mai scăzut procentaj al sentinţelor anulate se atestă la Judecătoriile Briceni şi Basarabeasca, cu 4,4 şi 6,1 la sută.

Deşi preşedintele CSM a vorbit despre o mai mare eficienţă a sistemului justiţiei şi despre o calitate crescută a sentinţelor pronunţate, statisticile arată că lucrurile au stat mai post la acest capitol, decât în 2014. Astfel, acum doi ani au fost anulate aproape 2000 de decizii ale judecătorilor din numărul total de 11.508 de cauze penale, ceea ce este echivalentul a 14 la sută.

Recent, preşedintele CSM, Victor Micu, a vorbit despre faptul că judecătorii trebuie să fie specializaţi pe categorii de cauze, iar acest lucru este necesar „pentru ridicarea calităţii procesului judiciar”.

„Pentru ridicarea calităţii procesului judiciar, pentru perfecţionarea profesională a judecătorilor şi reducerea termenelor privind durata actelor procesuale, CSM a iniţiat instituirea proiectului-pilot privind specializarea judecătorilor pe categorii de cauze în materie civilă şi penală”, a spus Micu în faţa judecătorilor.

Sursa: bizlaw.md, de Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *