Milli Majlis a făcut apel la comunitatea internațională
Președintele Milli Majlis Sahiba Gafarova, șefii grupurilor de lucru pentru relații interparlamentare și șefii delegațiilor azere în organizațiile parlamentare internaționale s-a adresat șefilor organizațiilor parlamentare internaționale și parlamentelor țărilor străine cu privire la măsurile antiteroriste implementate ca răspuns la provocările forțelor armate armene în regiunea Karabakh din Azerbaidjan.
În apel se afirmă că Azerbaidjanul este angajat în procesul de semnare a unui acord de pace bazat pe normalizarea relațiilor cu Armenia și pe respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale.
S-a remarcat faptul că Azerbaidjanul depune, de asemenea, eforturi pentru a-i reintegra pe etnicii armeni din regiunea Karabah, cetățeni azeri și pentru a le asigura toate drepturile și libertățile în cadrul Constituției țării și al acordurilor internaționale la care este parte.
Azerbaidjanul și-a demonstrat în mod repetat angajamentul față de acest proces începând din noiembrie 2020. În același timp, livrarea de provizii de către vehiculele Comitetului Internațional al Crucii Roșii către rezidenții armeni din regiunea Karabah, folosind în paralel drumurile Aghdam-Khankendi și Lachin-Khankendi, este un indicator al angajamentului Azerbaidjanului de a reduce tensiunile.
Documentul constată cu regret că, în pofida eforturilor menționate mai sus ale Azerbaidjanului, Armenia, folosind toate mijloacele, a continuat să încalce suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului, sprijinind separatismul în teritoriile azere: provocări militare la frontiera nedemarcată și în regiunea Karabah, asistență financiară, militară și tehnică pentru formațiunile armate armene de 10.000 de oameni desfășurate ilegal pe teritoriile azere, mine pe teritoriile azere, cazuri de utilizare a formațiunilor armate armene pe teritoriile azere, precum și utilizarea forței și utilizarea ilegală a forței în regiunea Karabah.
Azerbaidjanul a declarat în mod repetat că, contrar dispozițiilor declarației trilaterale semnate la 10 noiembrie 2020, existența continuă a formațiunilor armenești în regiunea Karabahdin Azerbaidjan reprezintă o sursă de amenințare gravă la adresa păcii și stabilității regionale.
La 19 septembrie, ca urmare a provocărilor militare pe scară largă și a atacurilor teroriste ale forțelor armate armene în regiunea Karabakhdin Azerbaidjan, civili și militari au fost uciși și răniți.
“Ca răspuns, partea azeră a lansat măsuri antiteroriste. Aceste măsuri servesc doar scopului de a dezarma și de a retrage formațiunile forțelor armate armene de pe teritoriile noastre, de a neutraliza infrastructura militară a acestora, de a asigura securitatea populației pașnice și de a restabili ordinea constituțională a Azerbaidjanului. Structurile relevante din Azerbaidjan au subliniat în mod special faptul că numai formațiunile militare ilegale și infrastructura militară sunt ținta măsurilor luate. Populația civilă nu este în niciun caz o țintă”, se subliniază în apel.
Autorii apelului reamintesc că suveranitatea și integritatea teritorială a Azerbaidjanului sunt la fel de importante ca suveranitatea și integritatea teritorială a oricărei țări, iar Azerbaidjanul are dreptul de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială prin toate mijloacele prevăzute de normele dreptului internațional.
În concluzie, parlamentarii au solicitat încă o dată comunității internaționale să sprijine măsurile antiteroriste ale Azerbaidjanului, să facă presiuni asupra Armeniei pentru a se abține de la provocări împotriva suveranității și integrității teritoriale a Azerbaidjanului, în scopul asigurării păcii și stabilității pe termen lung în regiune, și să acționeze în cadrul procesului de normalizare.