Ministerul Educaţiei a desemnat Pedagogul Anului

Astfel, înalţi demnitari, cadre didactice şi artişti, într-o atmosferă de sărbătoare, şi-au exprimat gratitudinea faţă de cei care ne călăuzesc zi de zi prin lumea cunoştinţelor, iar celor mai buni pedagogi le-au fost înmânate diplome de onoare şi premii băneşti.
Pe un fundal sonor cu muzică patriotică şi în acompaniamentul artiştilor autohtoni, au fost premiaţi laureaţii Concursului republican „Pedagogul Anului”, competiţie a excelenţei profesionale. Prezent la eveniment, premierul Vlad Filat a felicitat profesorii menţionând că „pe unde am fost, acolo unde copiii noştri îşi fac studiile sau muncesc la instituţii importante internaţionale, ei sunt unii dintre cei mai buni, iar acest lucru mă face să fiu optimist”. Şi ministrul Educaţiei şi-a exprimat gratitudinea faţă de profesori, menţionând că ei sunt cei care prin aportul lor contribuie la prosperarea ţării.
Trei dintre cele mai bune profesoare s-au învrednicit de titlurile „Educatorul anului”, „Învăţătorul anului” şi „Profesorul anului”, precum şi de câte un premiu bănesc în valoare de 50 de mii de lei. Acestea sunt, respectiv, Oxana Miron, educatoare la Grădiniţa nr. 10 din Bălţi, Nadejda Tighineanu, învăţătoare la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din Soroca, şi Alina Buga, doctor în pedagogie, profesoară de chimie la Liceul Teoretic „V. Alecsandri” din Ungheni.
Elena Moraru, dr. conf. la Universitatea de Stat din Moldova, preşedinta juriului, a menţionat în cadrul festivităţii de premiere a laureaţilor că profesorii sunt „promotori ai valorilor supreme, un exemplu pentru cei din jur, nişte dascăli dăruitori de sine, nişte grădinari care creşteţi cu drag în grădinile voastre acele flori nepreţuite care sunt copilaşii noştri”. Preşedinta juriului i-a felicitat pe cei 64 de finalişti, remarcând faptul că în total la concurs au participat 1624 de profesori şi învăţători.
Copleşită de emoţii, Alina Buga, una dintre cei trei laureaţi, a declarat că acum se simte împlinită. „Am fost dintotdeauna îndrăgostită de pedagogie. Datorită chimiei mi-am îndeplinit visul de a preda limba franceză, pentru că predau chimia în franceză în clase bilingve”. Profesoara spune că va investi banii câştigaţi în cercetări şi editarea unor lucrări deja planificate. Iar învăţătoarea Nadejda Tighineanu a remarcat importanţa acestei zile pentru toţi profesorii şi a mulţumit juriului pentru aprecieri. La rândul ei, educatoarea Oxana Miron a mulţumit pentru încrederea acordată şi a spus că e fericită să fie mereu înconjurată de copii. Ea le-a dorit celor prezenţi „satisfacţii profesionale, multă inspiraţie şi noi performanţe”.
În prezent, în instituţiile de învăţământ de toate treptele activează circa 60 de mii de pedagogi.