Ministrul de Externe Comănescu, despre gestul Rusiei de a dona pentru Cumințenia Pământului: “Amicii” de la Ambasadă au înţeles. Comisia comună să se pronunţe asupra istoriei (VIDEO)
"Cred că reacţia Ministerului de Externe vorbeşte de la sine în această privinţă şi eu cred că a fost şi înţeleasă destul de bine, dacă aţi observat reacţia la reacţie din partea amicilor noştri…de la Ambasada rusă. Am spus-o şi o spun şi acum. Cred că este de apreciat gestul de a se alătura unor eforturi care înseamnă o apreciere faţă de valori culturale ale unei ţări şi de a sprijini promovarea acestora, deci este un gest lăudabil. Mai puţin poate fi înţeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relaţiilor bilaterale care sunt cel puţin susceptibile de discuţii în contradictoriu. Şi de aceea am spus-o şi -văd în reacţia ambasadei Rusiei că acest lucru s-a însuşit -că acolo unde sunt domenii care ţin de competenţa altor instanţe este bine să le lăsăm pe acelea să se pronunţe. Mă refer la comisia comună de studiere a istoriei", a declarat ministrul Comănescu, la Digi 24.
În context, întrebat dacă se referă la recuperea tezaurului României depus la Moscova în Primul Război Mondial, ministrul a răspuns: "De aia există acea comisie despre care vorbeam, ea există (o primă reuniune a avut loc în martie, la Sinaia, după o pauză de 10 ani-n.r.) şi în cursul anului viitor aproape sigur se va reuni. Există disponibilitatea de a se găsi o interpretare comună a ceea ce s-a întâmplat, de acolo, sperăm noi, derivând şi acţiuni în consecinţă".
La insistenţele moderatorilor dacă, personal, crede că România va mai recupera tezaurul, şeful diplomaţiei a spus că trebuie să lăsăm comisia să ajungă la nişte concluzii şi în funcţie de acestea vom putea fi mai exacţi. "Nu aş vrea să intru în detalii, dar faptul în sine că s-a convenit constituirea unei comisii… faptul că îşi reia lucrările trebuie privit cu un oarecare optimism", a comentat Comănescu.
Ministrul a mai spus că nu este deloc "ironic" atunci când spune că gestul ambasadei de a dona pentru achiziţionarea de către statul român a operei lui Brâncuşi este "lăudabil" şi a precizat că este convins că Guvernul va găsi o soluţie, în cazul în care nu vor fi strânse cele şase milioane de euro din subscripţie publică.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat săptămâna trecută că a făcut o „donaţie modestă”, în valoare de 100 de euro, pentru campania de achiziţie a sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Brâncuşi. Totodată, anunţul a fost însoţit de o replică video la clipul lansat de o agenţie de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice. "Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!