Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni despre ‘PROVOCĂRI organizate’ la SECȚIILE DE VOTARE din străinătate
Întrebat despre situația din Austria, unde urnele s-au închis la ora 21:00 deși mai erau oameni care doreau să voteze, ministrul delegat a afirmat că legea precizează foarte clar că birourile de vot se închid la ora 21:00 ora României.
Acesta s-a referit de asemenea la ‘provocările’ care au avut loc la Viena, Paris și la Londra. ‘Am văzut imagini luate de diferite persoane la Viena și este evident că este vorba despre o provocare organizată de persoane necunoscute. Vom afla despre cine este vorba. Am primit și un raport din partea Ambasadei’ României la Viena, a declarat Bogdan Stanoevici.
‘Au existat foarte multe situații în care votul românilor a fost obstrucționat din exterior. Avem rapoarte care ne-au parvenit deja din Viena, urmând să sosească și cele din Paris și din Londra. Știm că în mod voluntar grupuri de oameni au încercat să blocheze accesul la vot al românilor care se aflau acolo, indiferent de opțiunea lor. Ceea ce știm este că grupurile care au procedat astfel fac parte din păcate din grupurile de fideli ai ACL, ai d-lui Iohannis, sau ai PDL, sau ai PNL’, a mai spus Stanoevici.
‘Este un lucru trist să vedem că români se pun împotriva românilor pentru a-i împiedica să-și exprime dreptul la vot’, a subliniat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.
Acesta a menționat totodată că la alegerile prezidențiale din 2009 a avut loc o fraudare masivă a voturilor la Paris, dând în acest sens exemplul unui cetățean român care a votat în 13 secunde, lucru care, a spus ministrul, ‘practic este absolut imposibil’. Din cauza acestor fraude din 2009, s-a hotărât elaborarea formularelor care a trebuit să fie completate de fiecare român care își dorea să-și exprime dreptul legitim la vot și, conform legii, ele trebuiau completate în interiorul secțiilor de votare, a explicat el.
Din acest motiv, la Chișinău s-au făcut foarte multe sesizări și, pentru că au existat cereri și din alte orașe, BEC a hotărât ca formularele pe proprie răspundere să poată fi completate în exteriorul sediului ambasadelor sau consulatelor, ceea ce a fluidizat trecerea românilor la vot, a mai spus Stanoevici.
Potrivit acestuia, Biroul Electoral Central este cel care are ultimul cuvânt și care stabilește aplicarea legii. Ministerul Afacerilor Externe nu asigură decât suportul tehnic, iar guvernul României trebuie să se asigure că votul este securizat.
Premierul României Victor Ponta a precizat foarte clar că ‘ministrul românilor de pretutindeni nu are niciun fel de amestec în organizarea sau deciziile care pot fi luate pe marginea unui eveniment electoral ca cel pe care l-am avut ieri seară (duminică). Doar BEC și Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) au un cuvânt de spus’, a adăugat el.
Întrebat dacă are vreo informație despre un caz de înjunghiere la o coadă la vot la consulatul din Milano, ministrul delegat a afirmat că nu știe nimic despre un astfel de incident, iar consulul general la Milano, George Bologan, a dat asigurări că lucrurile s-au desfășurat fără niciun fel de problemă.
Bogdan Stanoevici a mai subliniat în interviu că prezența la vot în afara țării a fost mult mai mare în 2014 față de cea de la alegerile prezidențiale din 2009.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!