Ministrul Economiei este nemulţumit de rezultatele activităţii instituţiilor de protecţie a consumatorilor
Schimbările vor fi operate în legătură cu modificările recente ale legislaţiei în acest domeniu, prin care au fost extinse domeniile de competenţă ale Agenţiei Protecţiei Consumatorilor (APC), precum şi în contextul implementării Strategiei în domeniul protecţiei consumatorilor pentru anii 2013-2020.
„Personal, nu sunt mulţumit de rezultatele activităţii instituţiilor din domeniu, fiindcă nu s-a reuşit atingerea obiectivului pe care ni l-am propus: consumatorii să fie protejaţi, iar operatorii economici responsabilizaţi, dar nu supuşi controlului cvasi-frontal”, a declarat Valeriu Lazăr în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru, convocată la 14 martie.
Prin Strategia sectorială în domeniul protecţiei consumatorilor, ne-am propus să întărim capacitatea decizională şi de autoprotecţie a consumatorilor, individuali sau asociaţi în organizaţii. În procesul de revizuire a competenţelor APC vom ţine cont de cele mai bune practici europene, inclusiv prin realizarea proiectului Twinning al UE la această instituţie, a precizat vicepremierul.
Ministerul Economiei aminteşte că acum o săptămână a intrat în vigoare legea privind contractele de credit pentru consumatori, prin care APC i s-a atribuit dreptul să protejeze drepturile consumatorilor în raport cu băncile comerciale în raporturile de creditare.
De asemenea, după intrarea în vigoare a legii privind etichetarea energetică, APC va supraveghea corectitudinea aplicării marcajului pe produsele electronice cu impact energetic. Totodată, după crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), competenţele celor două instituţii se suprapun în ceea ce priveşte supravegherea pieţei pe domeniul produselor alimentare.
Grupul de lucru va analiza cadrul legal, normativ şi instituţional de activitate în domeniul protecţiei consumatorilor şi, în termen de 14 zile, va înainta conducerii ministerului concluziile şi recomandările privind perfecţionarea acestuia. Scopul modificărilor este asigurarea eficienţei şi eficacităţii exercitării atribuţiilor APC, inclusiv pentru a evita omisiuni şi/sau suprapuneri în competenţe cu alte autorităţi de control.
Pe 15 martie este marcată anual Ziua mondială a protecţiei consumatorilor. În anul curent, Consumers International a dedicat această dată protecţiei consumatorilor de comunicaţii mobile.
Sursa: Moldpres.md