Ultima oră

Ministrul Economiei: Trebuie să le demonstrăm investitorilor că Moldova este atractivă

Într-un interviu pentru Tribuna, oficialul moldovean cu rădăcini franceze, ajuns în fruntea ministerului Economiei din partea PDM, a spus că a acceptat funcția ca pe o provocare profesională, pentru a munci cu scopul de a accelera reformele, de a ajuta antreprenorii și de a convinge investitorii că Moldova este o destinație bună pentru business.

Îmi plac provocările profesionale și în experiență mea am mai avut o provocare similară. În 2010, în România, care în acea perioadă se afla în plină criză economică, am deschis biroul Grant Thornton România. Prietenii mă întrebau dacă sunt sigur de ceea ce fac. Am zis că da, pentru că în orice situație de criză există nu doar riscuri, dar și oportunități. Și de această dată am acceptat provocarea ca să o transform în succes”, a spus ministrul.

Fiind întrebat cum va încerca să atragă investitorii străini în țara noastră, Stephane Christophe Bride a declarat că în Moldova există condiții foarte atrăgătoare pentru investitori, cu foarte multe avantaje și beneficii, trebuie doar să le comunicăm mai mult, și, în plus, să simplificăm birocrația. “Mai mult decât orice îmi doresc un mediu de afaceri calitativ, ancorat în industrii sustenabile şi care să fie competitive pe piețele externe”, a adăugat el.

Potrivit ministrului economiei, la nivel regional, Moldova oferă cel mai bun regim fiscal pentru investitori în cadrul zonelor economice libere, de asemenea, pentru investitorii din ZEL-uri se aplică scutirea de TVA, accize și taxe vamale, iar rezidenţii ZEL-urilor sunt scutiți pe o perioadă de 5 ani de impozitul pe venit.

“Un avantaj important este că statul oferă investitorilor garanții în ceea ce privește stabilitatea cadrului normativ pentru 10 ani, ceea ce înseamnă că ei beneficiază de regimul vamal, fiscal. Un alt avantaj important pentru un antreprenor străin, ar fi asistența și consultanța acordată de Ministerul Economiei și de administrațiile ZEL-urilor pe toată durata activității”, a mai adăugat Stephane Christophe Bride.

Despre independența energetică a Moldovei, ministrul a spus că țara noastră își va putea asigura securitatea energetică la nivel superior prin diversificarea surselor de energie. O variantă fezabilă în acest sens e conectarea la sistemele energetice europene de electricitate şi gaze naturale.

„O alternativă de viitor pentru Moldova e reprezentată și de sursele de energie regenerabile. Se știe că în Europa fotovoltaicele, eolienele şi alte surse naturale de energie au o pondere importantă în consumul total de energie”, a adăugat acesta.

La final, ministrul a adăugat faptul că urmează să identificăm fonduri pentru a investi în capacitățile interne de energie electrică și transport de gaze pentru a permite funcționarea stabilă a sistemelor energetice după interconectare.

Sursa: timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *