InternaționalUE / Nato

Ministrul german al Apărării îi cere Turciei să admită „în curând” aderarea Suediei la NATO

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut Turciei să admită Suedia în NATO „în curând”, în timpul unei declarații de presă comune, luni, 3 iulie, cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, relatează CNN.

„În ceea ce privește războiul din Ucraina, noua situație cu care ne confruntăm, situația de securitate, ne obligă să vorbim din nou despre descurajare și capacitatea de apărare și este important ca Suedia să devină membru NATO în curând, ca Turcia să renunțe la rezistența sa”, a declarat Pistorius înainte de o vizită la o bază din Zamosc, în estul Poloniei, unde sunt staționate sisteme de apărare aeriană Patriot.

Menționăm că atât Suedia, cât și vecina sa Finlanda și-au declarat intenția de a adera la NATO prin politica ușilor deschise la 18 mai 2022, la doar câteva săptămâni după ce Rusia și-a lansat invazia neprovocată în Ucraina.

Finlanda a fost în cele din urmă acceptată în luna aprilie 2023, dublând granița alianței defensive cu Rusia, dar aderarea Suediei este în prezent blocată.

Este general acceptat faptul că forțele armate ale Suediei sunt compatibile cu NATO. Suedia are o delegație permanentă la NATO și este considerată un partener apropiat al alianței, ceea ce înseamnă că aderarea ar trebui să fie relativ simplă.

Dar Turcia – un membru NATO important din punct de vedere strategic datorită poziției sale geografice atât în Orientul Mijlociu, cât și în Europa, și a doua putere militară a alianței – a blocat aderarea Suediei din mai multe motive.

Printre acestea se numără și afirmația că Suedia permite membrilor grupurilor teroriste kurde recunoscute să opereze în țară, în special Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Suedia și-a modificat legile privind terorismul la începutul acestui an, transformând în infracțiune faptul de a face parte din aceste grupuri, dar nu este clar dacă acest lucru va convinge Turcia să permită aderarea țării la NATO.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *