Actualitate

Ministrul Igor Dodon in razboi cu stiinta economica

Peste 220 de economisti ar putea ajunge in somaj. Prim-vicepremierul comunist Igor Dodon, tot el si ministrul Economiei si Comertului, insista de ceva timp asupra lichidarii Institutului de Economie, Finante si Statistica. Decizia acestuia a survenit in urma controlului operat acolo in luna martie de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, care a stabilit delapidari grave. Surse sub protectia anonimatului sustin ca mai multi inalti functionari publici din cadrul guvernului, intre care Igor Dodon, ex-directorul institutului, Valentina Fetiniuc, si directorul Agentiei nationale pentru protectia concurentei, Veronica Carare, au fost implicati in ilegalitatile descoperite.

Potrivit acelorasi surse, in perioada 2006-2008, ministrul Economiei a incasat salarii grase de la Institutul de Economie, Finante si Statistica, detinand o functie stiuta mai mult de el. Iar cand in urma controalelor financiare au iesit la suprafata o serie de fraude, Igor Dodon incearca sa stearga urmele prin lichidarea institutiei, lasand pe drumuri cercetatorii economici, intre care doctori in stiinte economice si membri corespondenti ai Academiei de Stiinte din Moldova (ASM).
Institutul de Economie, Finante si Statistica este unica institutie academica de profil economic din RM si se subordoneaza ASM si Ministerului Economiei si Comertului. Pe 18 mai, in cadrul Consiliului Suprem al ASM, presedintele Gheorghe Duca a anuntat ca exista o decizie politica a conducerii tarii de a lichida institutul, fara a prezenta motivele. Anterior, la o sedinta de guvern, Igor Dodon a fost raportor in problema desfiintarii Institutului de Economie, Finante si Statistica.

Tinerii economisti ar putea lua calea strainatatii

„Nu ne-au fost spuse motivele acestei decizii. In Romania functioneaza 12 institute de cercetari economice, in Rusia – sapte, iar noi vom ramane fara unicul. Reprezentam o structura din sfera stiintei si inovarii si a fost incalcata procedura lichidarii. Tinerilor cercetatori le va fi cel mai greu. Nu se vor putea angaja la universitati, deoarece nu exista finantare. Propunem reorganizarea noastra prin reducerea numarului de angajati”, a spus Sergiu Ciobanu, directorul institutului.
Tinerii cercetatori isi exprima ingrijorarea si dezacordul in legatura cu intentia guvernului. Parteneriatul dintre mediul academic si institutiile publice este o conditie pentru dezvoltarea tarii, iar stiinta economica detine un rol prioritar, considera ei.

Se aprofundeaza decalajul fata de savantii din Vest

„Noi, absolventii ASEM, am fost orientati catre Institutul de Economie, Finante si Statistica, pentru a ne incepe o cariera de succes. De aceea am vrea sa functioneze in continuare aceasta institutie. Avem numeroase proiecte internationale. In curand, vom organiza o conferinta cu participarea colegilor din mai multe tari. Daca va disparea institutul, cariera mea va lua sfarsit si imi voi cauta de lucru peste hotare”, ne-a marturisit cercetatoarea Viorica Septelici.
„In urma cu 20 de ani, a trebuit sa modernizam stiinta economica. Avem mari intarzieri la acest capitol. Statul trebuie sa investeasca mai mult in formarea profesionala a cercetatorilor, pentru a depasi decalajul fata de savantii din Vest”, a mentionat cercetatorul si doctorandul Alexandru Fala.
Pe de alta parte, Sergiu Sainciuc, viceministrul Economiei si Comertului, ne-a spus ca activitatea Institutului de Economie, Finante si Statistica se examineaza. El a confirmat ca exista un act de control, intocmit de structurile abilitate, ce denota incalcari. Sainciuc sustine ca „e necesara o astfel de institutie, dar cu o alta structura si alte domenii de activitate”. El nu stie insa cum ar trebui sa fie aceasta.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *