Interviu

Mircea Chistruga: Cinematografie în Moldova nu există

– Dle Chistruga, cum au fost anii dvs. de studenție?

– Anii mei de studenție au coincis cu o perioadă care pare a fi din alt univers. Am avut șansa de a fi student aici la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și la Facultatea de Regie Filme Documentare la Moscova. La 18 ani am ajuns într-un mediu cu totul diferit, unde am întâlnit tineri din toată lumea. Era o epocă a dezghețului, tratam totul cu realism, iar când am revenit la Chișinău multe au început să se schimbe.

– Știu că ați început mai întâi să faceți teatru, de ce ați renunțat?

– Eu am început să fac teatru, dar a fost un moment de rupere, un moment de mare dezamăgire, încât m-am redirecționat de la teatru la filmul crud documentar, care e strâns legat de realitate, de problemele stringente, de conflict.

– Când a fost prima oară când v-ați dat seama că vă place filmul?

– Păi, filmul mi-a plăcut încă de când l-am văzut pentru prima dată, mă luau „în cârcă” părinții sau buneii când se aducea proiectorul ambulant și ne uitam pe perete la film. Am devenit foarte atașat de cinematografie. Așa s-a întâmplat că, mai târziu, am fost și martor la filmarea primei pelicule de ficțiune din țară – „Balada haiducească”.

– Care a fost primul film pe care l-ați văzut?

– „Tarzan”. Apoi îmi mai amintesc și de „Căderea Berlinului”, era un film foarte bun.

– Cine este idolul dvs. în cinematografie?

– E imposibil să ai numai un idol din această lume, eu practic am trăit tot secolul cinematografiei. Dar i-aș menționa pe Federico Felini și Roman Polanski.

– Când ați realizat primul scurtmetraj?

– Am început să fac film la școală. Primele scurtmetraje de ficțiune le-am realizat cu Lică Sainciuc. Eram și actori, și regizori. Asta se întâmpla prin clasa VIII, în anii 1962-1963, pe atunci mi-am și procurat o cameră de amator.

– Care credeți că sunt calităţile unui bun regizor?

– Nu cred că există o calitate care ar trebui să definească un regizor bun, există diverse caractere. Un film realizat după o rețetă prescrisă nu poate fi un film de calitate. Realizarea unui film este un proces foarte complicat, unde sunt implicați foarte mulți oameni.

– În ce măsură ţineţi cont de opinia publicului atunci când realizaţi un film?

– Filmul se face numai ca să trezești interesul publicului, altfel n-are rost să-l faci, de aceea tot timpul ne-am străduit să facem filme pe placul publicului, filme care să-i atragă, să-i facă să simtă situația reală a lucrurilor.

– Ce părere aveți despre cinematografia din Moldova?

– Cinematografia nu există, e trist, dar nu există. Noi trăim într-un mediu în care ierarhia ceea de sus nu are nevoie de cinematografie, cinematografia e o chestie prea complicată care ține de strategia națională, fără investiții de stat e imposibil ca ea să existe. Dacă ar exista cinematografia națională, ea trebuie să promoveze niște idei naționale, valori naționale și cultura națională. Ca să existe, ea are nevoie de resurse foarte serioase, financiare și nu numai, dar și de eforturi de organizare a lucrurilor. În următorii 5-10 ani nu văd o reanimare a cinematografiei aici în Republica Moldova.

– Cum sunt studenții de la AMTAP?

– La facultate vin studenți foarte talentați, dar la un moment dat, când simt că perspectivele lor sunt foarte nebuloase, se începe o luptă pentru existență, fapt care degradează procesul profesionist. Mulți devin pesimiști începând cu anul II, se reorientează spre alte domenii sau abandonează studiile. Rămân câțiva care merg până la capăt.

– Lipsa echipamentului și a utilajului tehnic este o problemă pentru facultate?

– Statul japonez ne furnizează tehnică destul de performantă. Probleme de genul acesta nu avem. Acum 15 ani toată catedra lucra cu o singură cameră de filmat, dar se găseau idei, studenții erau creativi. Important e să existe idei originale, noi abordări, că echipament găsim.

– Ce sfat le-ați da celor ce vor să pornească pe drumul filmului?

– Să cântărească foarte bine ceea ce își doresc să facă, fiindcă e un domeniu foarte greu pentru viață, iar cititorilor acestui material le doresc să găsească filme bune, cu atât mai mult că acum filmele sunt foarte accesibile, și să se intereseze de cinematografie, deoarece este un domeniu unde poți afla multe lucruri.

Veronica Purice, stagiară

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *