Opinii și Editoriale

Miscarea Actiunea Europeana in fata alegerilor anticipate

Contextul politic in care are loc inceperea campaniei electorale este complicat si responsabil. PCRM a prezentat lista viitorilor parlamentari, care include si lideri ai altor formatiuni – Veronica Abramciuk (Partidul Socialist) si Anatol Popusoi (Partidul Democrat Agrar). PCRM deja s-a lansat in campania electorala cu slogane deosebit de dure la adresa opozitiei democratice din R. Moldova. De fapt, comunistii au o lista comuna cu cei apropiati lor.

Cele trei partide liberale din opozitia parlamentara (AMN, PL si PLDM) au decis sa mearga in alegerile din 29 iulie 2009 cu liste separate, ramanand concurenti electorali, desi isi vor coordona actiunile in cadrul unui Consiliu pentru dialog si cooperare. Pozitia Miscarii Actiunea Europeana fata de alegerile anticipate a fost expusa intr-un Apel catre partidele democratice de a participa cu o Lista unica (Lista Nationala). Cu acest prilej, la 9 iunie a.c., MAE a organizat o „masa rotunda” la care au participat reprezentanti ai unor partide, ONG-uri, mass-media. Am subliniat si cu acest prilej ca Lista Nationala este singura sansa a partidelor democratice de a invinge in alegerile din iulie 2009. Ideea Listei comune este sustinuta de opinia publica. Dovada este Apelul profesorilor de la Universitatea Tehnica a Moldovei, publicat in Literatura si Arta (18 iunie) si TIMPUL din 23 iunie. Citez din document: „…Ne adresam celor trei partide liberale sa mearga in alegerile anticipate pe o lista comuna, miezul careia sa-l constituie cei 41 de deputati liberali alesi in scrutinul recent, iar restul sa includa si personalitati cu renume care ar aduce voturi partidului unit”. Sa nu uitam: respingerea acestei idei n-a adus victorie partidelor democratice in alegerile din 5 aprilie 2009.

Totusi, decizia celor trei partide liberale de a merge pe liste separate a fost luata. In mod ciudat, atat unii lideri ai partidelor liberale, cat si reprezentanti ai presei, echidistante, la prima vedere, insista asupra neparticiparii cu liste proprii a partidelor ce nu au acces in Parlamentul deja dizolvat. Nu vreau sa intru in cazul de fata in polemica, amintesc doar ca Legea privind partidele politice le obliga pe acestea sa participe in alegeri, iar noi pledam pentru respectarea legii. Exista organe colective de conducere, alese in mod democratic, si ele decid comportamentul formatiunii noastre. Vom tine cont de opiniile presei si vom insusi ceea ce serveste interesul national, nimic altceva.
In situatia creata, MAE are cateva variante de comportament electoral.
In timpul cel mai apropiat, organul suprem de conducere al MAE va lua decizia respectiva.

Anatol PETRENCU,
prof. univ., dr.-hab., presedinte al MAE

25 iunie 2009

P.S. Personal nu impartasesc pozitia Partidului Conservator, formatiune anticomunista, de a boicota alegerile din 29 iulie. Nu comentez ce sau cine i-a determinat pe conservatori sa aprobe aceasta decizie. Nu comentez, deocamdata.

PP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *