Mitropolia Moldovei este infailibilă?
Probabil că ieşirile publice, oarecum neobişnuite în lumea civilizată, ale unor organizaţii creştin-ortodoxe din Moldova au ajuns şi la urechile instituţiilor internaţionale. În ultimii ani, am asistat cu toţii la diferite acţiuni extremiste iniţiate de către adepţii Mitropoliei Moldovei, din păcate însă, nu am auzit ca ele să fie condamnate de Mitropolie. Tocmai acest lucru îl remarcă şi Raportorul ONU, citez: „Unele grupuri merg până într-acolo încât solicită în mod explicit şi de multe ori agresiv menţinerea adepţilor altor confesiuni – cum ar fi protestanţii, evreii şi, în special, musulmanii – într-o situaţie de marginalizare. Deşi aceste grupuri extremiste par să reprezinte doar o minoritate mică, aparent, ei nu sunt criticaţi în cadrul Bisericii, ceea ce conduce la percepţia că dânşii vorbesc, oarecum, în numele credincioşilor ortodocşi din ţară, în general, precum şi cu acordul tacit al autorităţilor Bisericii” (sublinierile ne aparţin).
Probabil, dl Bielefeldt avea în vedere cazul răsunător cu Menora, sau reacţiile Mitropoliei Moldovei în legătură cu înregistrarea cultului islamic în Moldova. Eu, însă, mi-am amintit de un alt caz, pe care raportorul ONU nu l-a pomenit. Mă refer la protestul preoţilor organizat la redacţia ziarului TIMPUL în 2007. Nu pot uita acel incident, pentru că tocmai în acea zi de 15 ianuarie eram responsabilă de apariţia ziarului, iar „vizita” inopinată a unor preoţi creştin-ortodocşi însoţiţi de enoriaşii lor nu doar ne-a stricat liniştea, ci ne-a strecurat un sentiment de frică şi obidă. Frică, pentru că am văzut în acel grup de oameni INTOLERANŢA şi AGRESIVITATEA în carne şi oase. Obidă, pentru că fiind şi noi creştin-ortodocşi, nu ne-am aşteptat ca alţi creştin-ortodocşi să se comporte într-un asemenea mod.
Iniţial, nici măcar nu ne-au spus pentru ce protestează – abia peste o jumătate de oră am aflat: erau înfuriaţi, deoarece în ajun TIMPUL publicase un colaj cu poza premierului Tarlev îmbrăcat în straie bisericeşti, iar ceva mai înainte şi un editorial semnat de C. Tănase, intitulat „Popa Vană”. Precizăm că, înainte cu câteva zile de acest incident, premierul Tarlev ţinuse o cuvântare cu iz electoral chiar din amvonul Catedralei „Naşterea Domnului”. Ziarul publicase acea poză-colaj tocmai pentru a atrage atenţia la încălcarea grosolană a canoanelor creştine, care nu îngăduie unei persoane laice să predice din amvon. Mesajul nostru a fost însă tălmăcit de protestatari altfel, ca pe o insultă adusă Bisericii Ortodoxe. Aşa-numiţii „adepţi ai lui Cibric” au împroşcat cu ouă sediul redacţiei, au dat foc ziarului chiar sub ochii noştri. Cei mai „intransigenţi” dintre ei au dat buzna peste noi, în cabinete, intimidându-ne şi ameninţându-ne. Cineva dintre ei ne-a şoptit că… pentru astfel de fapte pot face moarte de om…
A trecut de atunci ceva timp, dar nici până azi Mitropolia Moldovei nu a luat o atitudine fermă faţă de autorii protestelor. Nu am auzit ca despre ei să se fi discutat în cadrul Mitropoliei, ca cineva să fi fost mustrat de autorităţile bisericeşti. Oare nu din această cauză, după dezordinile practicate la ziarul TIMPUL, au urmat altele, nu mai puţin agresive? Ultima dintre ele – deşi nu suntem siguri că e ultima! – a fost protestul organizat lângă casa fostului ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, de această dată motivul fiind că acesta a permis înregistrarea cultului islamic. „Lac să fie, că broaşte se vor găsi”, spune un proverb. Motive de a organiza dezordini în masă vor exista întotdeauna, atâta timp cât Mitropolia va închide ochii la ele.
… Şi acum, după ce am citit Declaraţia Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove pe marginea raportului dl Heiner Bielefeldt, m-a cuprins… acelaşi sentiment de frică. Reală, nu imaginară. Pentru că, de data aceasta, nu e vorba de o notă pe care ar fi scris-o preotul Cibric, ci de poziţia oficială sub care semnează Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove. Aceasta nu a văzut în declaraţiile Raportorului ONU decât „intimidare”, „defăimare” şi „insinuare”. Altfel zis, niciunul din argumentele lui Heiner Bielefeldt nu trage la cântar pentru Mitropolia Moldovei. Mai mult decât atât, potrivit MM, „Raportorul ONU exprimă nu doar opinia sa, dar şi a unor grupări agresive anticreştine din Moldova care promovează la nivel de stat, folosind o retorică bolşevică, antivalori şi legi distrugătoare pentru personalitatea omului şi chiar pentru societate în întregime”.
Reiese că Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove îşi dă dreptate sieşi, în mod exclusiv, şi nu admite nici cea mai mică obiecţie în adresa sa. Adică se consideră infailibilă, perfectă. Or, lucrurile şi oamenii perfecţi nu pot inspira decât frică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!