Moartea nu mai este un subiect senzaţional
De o săptămână, părinţii nu se mai opresc din plâns: băiatul lor de doar 13 ani a murit chiar pe masa de operaţie, în urma unui şoc anafilactic. O altă familie trăieşte un caz aproape similar – un băieţel de opt ani se află în comă şi se zbate între viaţă şi moarte după o vizită la stomatolog.
În acest timp, mass-media a fost lăsată mai mult să ghicească cele întâmplate, decât să i se pună la dispoziţie explicaţii concrete, ceea ce a făcut ca incertitudinea să lanseze diferite interpretări. Ziariştii nu pot afla cine poartă vina în cazul dat, dar cei care urmăresc tragedia vor să fie informaţi. Un singur lucru este cert: sistemul medical din RM pierde tot mai mult din încrederea cetăţenilor. Cum să le reîntoarcem oamenilor încrederea în sistemul medical moldovenesc, ca ei să meargă la medic fără a se teme de faptul că ar putea să nu se mai întoarcă acasă? I-am întrebat acest lucru pe medici, oameni de ştiinţă şi oficiali din Sănătate. De fapt, ei regretă asemenea cazuri tragice, dar spun că medicina este cu mâinile legate. Iată care au fost răspunsurile lor.
Andrei Usatâi,
ministrul Sănătăţii:
Încrederea în sistemul medical s-a şubrezit
„Aţi anticipat nişte lucruri, inclusiv despre faptul că nu va fi nimeni pedepsit. Anume despre acest subiect vom discuta mâine (astăzi – n.n.) la conferinţa de presă, atunci când vor fi făcute publice rezultatele anchetei în privinţa băiatului decedat la Spitalul „Emilian Coţaga”. Voi face declaraţii în premieră. Doar nu ştiţi ce urmează să spun! Încrederea în sistemul medical s-a şubrezit de pe timpul comuniştilor, din 2001 încoace. Noi vom face tot posibilul ca încredea oamenilor în medici şi în sistemul medical să crească. Dacă vă interesează cum, vă spun marţi”.
Sergiu Popa,
directorul Spitalului Clinic Republican:
Decesul poate surveni şi de la un banal Paracetamol
„Înainte de orice intervenţie medicală, trebuie să existe un acord, semnat de pacient, prin care acesta să fie informat despre riscurile la care se expune. Din păcate, nu toţi medicii încheie asemenea acord cu pacientul, deoarece este o practică nouă pentru ţara noastră. Ceea ce s-a întâmplat e o tragedie. Din păcate, asemenea cazuri nu pot fi prevenite. Sunt reacţii adverse imprevizibile. În medicină, nu avem măsuri care ar preveni sută la sută asemenea reacţii. Se întâmplă în toată lumea – un caz la un milion. Moare lumea şi de la un banal Paracetamol. Nu ştiu dacă în acest caz putem cere pedepsirea cuiva”.
Eva Gudumac,
doctor habilitat în medicină, specialist în domeniul chirurgiei pediatrice:
Moartea unui pacient este cea mai mare pedeapsă
„Din păcate, de multe ori, venind la spital, părinţii – poate din cauză că nu înţeleg importanţa acestui lucru – nu-i spun medicului toate problemele cu care s-a confruntat copilul în trecut, fie asta o căzătură, o febră, o răceală sau boli concomitente. Pentru un medic, când e să salveze viaţa unui copil, nu există lucruri mărunte. În cazul dat, nu ştim care au fost cauzele atacului de cord şi ce i-a provocat decesul. Este bine să aşteptăm rezultatele anchetei. Trebuie să înţelegeţi că ficatul omului nu poate tolera unele preparate… Sunt cazuri tragice pe care nu le putem preveni. Să nu credeţi că medicii nu suferă atunci când pierd un pacient, ceea ce pentru noi este cea mai mare pedeapsă. În cariera mea s-a întâmplat să nu pot salva o fetiţă de 12 ani. A fost demult, dar nu-i pot uita chipul, deşi sunt conştientă că nu mai putea fi salvată…”.
Cazurile tragice nu trebuie transformate în subiecte senzaţionale de presă
Mihai Borş, specialistul principal al Ministerului Sănătăţii în anestezie şi reanimatologie, nu a dorit să stea de vorbă cu noi şi nici să răspundă la întrebările noastre. El a argumentat că se află în timpul orelor de muncă, iar acest timp nu-i permite să dea interviuri. Totuşi, a menţionat că „sistemul nostru de sănătate nu este atât de afectat, încât să genereze frica societăţii faţă de medici. Avem şi numeroase exemple pozitive, dar noi căutăm cazuri tragice ca să facem din ele subiecte senzaţionale de presă…”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!