Economie

Modernizarea infrastructurii ar putea fi finanţată de Agenţia Japoneză pentru cooperare internaţională

„Odată cu dezvoltarea economică, Republica Moldova a devenit eligibilă pentru împrumuturi în condiţii de dezvoltare, cu o dobândă de 0,1 – 0,2 la sută anual, acordate pe termeni de la 30 la 40 de ani şi cu o perioadă de graţie de 10 ani”, a declarat Junichi Yamada. Aceste fonduri pot fi accesate pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură, iar studiile de fezabilitate pentru proiectele concrete pot a fi efectuate la cerere, de către experţii japonezi în calitate de asistenţă tehnică, a precizat oficialul.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a exprimat interesul pentru noile oportunităţi oferite de JICA. El a precizat că propunerea urmează a fi analizată în contextul necesităţii de a moderniza infrastructurilor (energetică, aeroportuară, căi ferate, utilităţi, etc.) în Republica Moldova, luând în calcul potenţialul fiecărui proiect în parte de a genera venituri pentru rambursarea creditului şi impactul asupra dezvoltării economice, soluţionării problemelor sociale.

În alt context, părţile au discutat evoluţia altor proiecte derulate sau care urmează a fi lansate în Republica Moldova cu sprijinul Guvernului nipon, în domeniile agricol, turistic, energetic, de sănătate, etc.

Totodată, Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a mulţumit poporului japonez pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în anii trecuţi, chiar şi în perioada crizei provocate de cutremurul de anul trecut.

Via MEC
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *