Actualitate

Modificări în procedura de eliberare a autorizaţiilor de funcţionare în comerţ

Modificări şi completări în acest sens au fost aprobate de către Guvern în mai multe acte legislative în vigoare care se referă la comerţul intern, transmite IPN.

Actualmente procedura durează până la 70 de zile. Obţinerea autorizaţiei de funcţionare este posibilă doar după obţinerea preavizelor de la mai multe instituţii, precum ar fi a subdiviziunile responsabile de construcţii şi urbanism, Centrul Naţional de Sănătate Publică, ANSA, MAI, organul de supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor. Unele din acestea acordă preavizul doar după efectuarea controlului la faţa locului.

Modificările şi completările aprobate de către Guvern prevăd optimizarea procedurii de eliberare a autorizaţiei de funcţionare în comerţ. Se exclud unele etape în procesul de eliberare a autorizaţiei, precum şi dublările funcţiilor de autorizare şi control ale autorităţilor publice locale şi celor centrale. La eliberarea autorizaţiei va fi aplicat mecanismul ghişeului unic.

În prezent, agenţii economici care practică activităţi de comerţ sunt nevoiţi să obţină anual autorizaţia. Noile reglementări propuse prevăd eliberarea autorizaţiei pe termen nelimitat. Cu excepţia autorizaţiilor eliberate pentru unităţile de comerţ mobile, pentru care termenul va fi de 3 ani. Autorizaţiile de funcţionare în comerţ vor fi eliberate gratuit. Documentul urmează a fi adoptat de către Parlament.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *