Bună Dimineața

Moldova pe care nu o cunoaştem

S-a spus despre Transnistria că este un „parc sovietic”. Iar Moldova este un „parc al tuturor virtualităţilor”, inclusiv unul „sovietic”. Fiindcă nu a îmbrăţişat o identitate distinctă şi nu şi-a format un caracter, Moldova poate fi târâtă în toate părţile şi băgată în orice proiect. Numai că oricare dintre aceste proiecte îşi are „contraproiectele” sale şi aşa am ajuns o societate, o ţară şi un stat ale jumătăţilor şi sferturilor de proiecte.

Aici, orice acţiune, iniţiativă, campanie bune pot fi bruiate cu uşurinţă de altele rele. Iar cele rele – dublate de altele şi mai rele. Într-o Moldovă atât de mică, avem problemele cu care nu ştiu cum s-ar descurca nişte ţări mari. Avem o Transnistrie şi o Găgăuzie, avem comunişti, comsomolişti şi chiar pionieri. În douăzeci de ani de independenţă, ruşii noştri s-au făcut mai ruşi, iar moldovenii s-au încurcat definitiv în identitatea lor… O Rusie incendiată îşi sufocă locuitorii cuminţi ai capitalei – care ai impresia că ar răbda chiar dacă ar fi trataţi şi cu alt gen de gaze – şi aceeaşi Rusie nu mai oboseşte să toarne bănărit fără măsură în proiectul Pasat şi în altele asemenea. Ce interes ar avea, oare, marea Rusie pentru minuscula Moldovă?

Moldova se împarte între o Moldovă plecată şi alta care nu poate să plece. Între cei ce se îmbulzesc la Consulatul României şi cei care fac contrabandă cu ţigări. Aici e raiul politicienilor corupţi şi al mafioţilor, întrucât, dacă eşti corupt ori mafiot pentru moldoveni, poţi deveni uşor erou pentru ruşi şi găgăuzi. Şi invers. Sau, dacă eşti mafiot pentru democraţi, ajungi erou pentru comunişti… Nu ştiu câte alte ţări trec într-un an prin atâtea şocuri politice, de câte am avut noi parte după 5 aprilie 2009. De atunci, răsturnările politice se ţin lanţ, „duşurile” fierbinţi alternând ameţitor cu cele ca gheaţa. O stare de şah care va continua până pe la Anul Nou. Dar precis şi după…

La toate câte le aveam, ne lipseau nişte inundaţii şi ele s-au întâmplat. Acum s-a lăsat cu scandalul mafiei care, pe lângă că ne-a pus faţă în faţă cu un nou duşman, ni i-a mai făcut duşmani şi pe câţiva „de-ai noştri”. Moldova a devenit „Republica Plahotniuc”, dar şi „Republica Nagacevschi”… Descopăr în ultimul timp printre concetăţenii noştri, prea interesaţi de politic, atâţia inşi cam săriţi de pe fix.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *