Economie

Moldova plătește 1.2 miliarde de euro anual pentru salariile bugetarilor

„Venitul la bugetul de stat, de exemplu, dacă vorbim despre venituri la bugetul de stat, noi preconizăm în jurul la 69,8, adică undeva 70 de miliarde de lei, cheltuielile undeva vreo 84 de miliarde, înseamnă că undeva vreo 14 miliarde la noi va fi deficitul la bugetul de stat“, anunță ministra Finanțelor din R. Moldova, Veronica Sirețeanu.

Conform tratatelor UE, statele membre trebuie să mențină un deficit bugetar sub limita de 3% din PIB, cu excepții permise în circumstanțe speciale.

Prin urmare, deficitul bugetar reprezintă tocmai 16,67% din cheltuielile bugetare. Trebuie menționat că remitențele sunt de aproximativ 13% din PIB-ul R. Moldova, adică în jur de 2 miliarde de dolari sau în jur de 40 de miliarde de lei.

Practic, fără banii celor care muncesc în Europa, fără granturi din Europa și fără împrumuturi – R. Moldova intra de mult în faliment. R. Moldova nu este capabilă să producă suficiente bunuri sau servicii pentru a-și finanța propria existența, nemaivorbind de investițiile necesare în medicină, educație sau infrastructură.

Veronica Sirețeanu: Eu pot să vă zic cât e fondul de salarizare pentru acești bugetari, care este 25 de miliarde de lei pentru toți bugetarii din Republica Moldova.

Guvernul de la Chișinău cheltuie 1.2 miliarde de euro pe an doar pentru a plăti salariile bugetarilor

Devine tot mai evident că existența economică a acestui stat nu mai este fezabilă. Este doar o problema de timp ca această „bulă” economică să se spargă.

Amintim că Judecătoarea Curții Constituționale, Domnica Manole, primește un salariu lunar de 53 900 MDL de lei dar și o pensie de 28 000 MDL.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Adrian Popa, asta e un articol prost conceput. Unu, ideea e ca oamenii trebuie platiti cu bani nu cu nasturi chiar daca sunt bugetari, t9cmai pentru a nu fii corupti. Doi, deficitele bugetare sunt normale mai ales in perioadele de criza sau cand se fac investitii, tocmai pentru a realiza obiective care sa genereze venituri. Daca se fac cheltuieli exagerate pentru consum, inclusiv salarii nejustificat de mari atunci ingradevar ar fi o problema. Asa a vorbi in general ca a crescut deficitul e neprofesionist, rauintentionat si manipulator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *