Actualitate

Moldova poate rămâne fără apă! Nistrul nu face față celei de-a patra turbine din Ucraina

 „Noi vedem în Nistru o apă limpede, curată. Dar,totuși, de ce dacă apa este atât de limpede, pe malul din regiunea Naslavcea nu vezi un pescar. Nu-l vezi, pentru că peștele este mort”, a spus Elena Zubcova, doctor-habilitat în științe biologice, profesor, Institutul de Zoologie, AȘM.

Potrivit specialistului, pentru a putea funcționa la capacitate maximă, hidrocentralele au nevoie de o cantitate impunătoare de apă, care deja nu mai este în râu. O singură turbină are nevoie de un volum de 240-280 metri cubi pe secundă. Iar, debitul apei râului Nistru pe sectorul Naslavcea variază între cifrele sus menționate.

Chiar dacă impactul negativ asupra fluviului este evident, ucrainenii nu se opresc aici. Până la finele 2024-2026, ei și-au propus ridicarea a încă două stații de hidroacumulare – la Novodnestrovsk și Konevsk.

„Acest document trebuie modificat, așa încât în țară să intre apa. Moldova trebuie să ceară acest lucru, iar ucrainenii, la rândul lor, ar trebuie să se oprească. Nistrul nu va face față celei de-a patra turbin”, susține expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *