Politică

Moldova premierului Filat nu este Moldova noastră

Căci nu se poate. Nu este posibil ca în bilanţul anului 2012 să se vorbească despre Moldovioara mea amărâtă. M-am frecat bine la ochi. Mda, n-a plecat nicăieri. Anume despre ţarişoara mea de baştină vorbeşte omu’. Oau, exclam bucuros. S-o fi schimbat atâtea şi nu ştiu eu? Curge lapte şi miere pe Nistru şi Prut, iar eu stau aici, în Bucureşti? Pun mâna pe telefon: “Alo, tata, pregăteşte-te, mă întorc acasă!”. “Ai înnebunit? De ce? Stai unde stai, aici e sărăcie lucie!”, mă repede părintele îngrijorat. Încerc să-i explic că nu mă atrage situaţia economică. Contează faptul că în ţarişoară “s-a edificat statul de drept”, “s-a apropiat momentul liberalizării vizelor pentru UE”, “s-au făcut progrese în reîntregirea ţării”, “PIB-ul a crescut”, “fondul rutier a crescut”, “s-au înlocuit proceduri birocratice prin e-Guvernare”, “Moldovioara a aderat la Spaţiul European Comun de Aviaţie”. Atâtea lucruri s-au făcut, cu siguranţă au nevoie de băieţi, care să pună grumazul la ridicarea bietei Moldovioare din râpă. “Băi, Vitalie, tu nu ai înnebunit, eşti naiv, ca să nu zic prost”, mi-o retează tatăl meu cel trecut prin viaţă.

Şi are dreptate tata. Ce fond rutier a crescut, când drumurile au cratere ca pe Lună? O fi bani, dar fiţi siguri, nu ajung unde trebuie. Care stat de drept, când corupţie mai mare nu a văzut Moldova încă de pe vremea lui Lucinschi? Ce liberalizare de vize, când Leancă ne amăgeşte cu demisia? Ce reîntregire a ţării, când mergem în Transnistria ca într-o ţară străină? Care PIB crescut, dacă lumea a început să mănânce câini de foame? Care e-Guvernare, dacă pentru a obţine o licenţă pentru o activitate economică duci o căruţă de hârtii funcţionarilor şi tot nu-i dai de capăt? Care Spaţiu de Aviaţie, dacă ne-au minţit cu low-costul, de ne-au ameţit? Tot ce zice Filat nu este decât o bazaconie propagandistică.

Eu, Vitalie Cojocari realizez că Moldova văzută pe geamul limuzinei este o ţară înfloritoare, totuşi, las-o mai moale, nea Filat! Mai aranjează un pic cifrele în aşa fel încât să nu avem impresia că ne manipulezi pe faţă. Nea Filat, ştim cu toţii că există adevăr, există minciună, dar există şi statistică. Ştim foarte bine că statistica nu este nici prima, nici a doua, că poate fi întoarsă astfel ca Moldova să ţi se pară cea mai bogată ţară din Europa. Îmi pare rău, domnule premier, că recurgeţi la trucuri ieftine, comuniste ca să ne demonstraţi că aţi făcut, că aţi dres. Mi-ar fi plăcut să văd cel puţin o propoziţie în care vă turnaţi cenuşă în cap şi recunoşteaţi: “bă, dar pe asta, mama ei de problemă, n-am reuşit s-o rezolv, o las la anu’.” Îmi eraţi mai simpatic aşa. Aţi preferat să-i daţi înainte cu lauda, cu propaganda, cu manipularea.

Darea asta de seamă, domnu’ Filat, este ca şi clipul pe care ni-l tot băgaţi pe gât cu ocazia sărbătorilor, alegerilor. Dragilor, ştiţi despre ce vorbesc. Despre clipurile în care vocea domniei sale ne povesteşte că “este dimineaţa din nou în Moldova”, clipurile în care se recomandă la final: “al vostru, Vlad Filat”. Ei bine, în filmuleţele respective, ca şi în bilanţ, nu văd Moldova reală. E o Moldova închipuită, prefăcută, prezentată nouă doar ca să ne manipuleze. În realitate Moldova este în continuă suferinţă şi fără speranţă. În realitate Moldova nu s-a schimbat deloc, deloc, deloc de la plecare comuniştilor. Aş îndrăzni să spun că moldovenii o duc chiar mai rău. Aşadar, când citeşti ceea ce, chipurile, a realizat Filat în 2012; când urmăreşti clipurile propagandistice, aproape comuniste, înţelegi că domnia sa trăieşte în altă ţară. Din păcate, Moldovioara domnului Filat şi Moldovioara noastră nu se intersectează! 

sursa: cojocari.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *