Moldova

Moldova stagnează din cauza lipsei voinţei politice

De această părere sunt experţii de la Expert-Grup şi ADEPT, care au spus într-o conferinţă de presă, că ţara a înregistrat stagnări în toate domeniile în care e necesară implementarea reformelor, transmite Info-Prim Neo.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a declarat că pe domeniul protecţiei şi realizării drepturilor omului, Republica Moldova nu a înregistrat un progres sesizabil de către publicul larg, deşi Guvernul a continuat să îmbunătăţească cadrul legal pentru protecţia drepturilor omului. Implementarea acestor legi este împiedicată de lipsa unor mecanisme eficiente de sancţionare a cazurilor de violare a drepturilor omului, lipsa resurselor financiare, dar şi corupţia în rândul funcţionarilor publici şi a organelor de drept.

Directorul ADPET a mai spus că reforma justiţiei, deşi există obligaţiuni asumate pe plan intern şi extern, nu a depăşit stadiul adoptării unor acte legislative. Deocamdată justiţia nu este percepută ca independentă de către factorii politici. Nivelul ridicat de percepere a corupţiei în sistem afectează încrederea în justiţie. Igor Boţan a menţionat că şi reforma Procuraturii a rămas la nivelul conceptelor, fără schimbări în sistem, iar activitatea Procuraturii în continuare este supusă criticilor.

Potrivit lui Igor Boţan, combaterea corupţiei constituie unul din cele mai mari eşecuri ale autorităţilor, atât sub aspectul implementării angajamentelor faţă de UE, cât şi sub aspectul realizărilor pe plan intern. Existenţa legislaţiei racordate la standardele comunitare nu are efect sesizabil. „Dacă ar exista voinţă politică, dacă ar exista o abordare coerentă, Republica Moldova ar avea un parcurs mult mai rapid în procesul de integrare europeană. Din păcate nu este aşa”, a spus directorul executiv al ADEPT.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, a menţionat că pentru implementarea reformelor este necesară consolidarea voinţei politice. De asemenea la nivelul autorităţilor de politici este necesară o abordare strategică în promovarea reformelor, pentru că multe ministere sunt orbite de interesele pe termen scurt şi nu sunt în stare să urmărească o agendă pe termen lung.

„Integrarea europeană trebuie să aibă o reflecţie bugetară foarte clară, or noi nu vedem în programele adoptate această reflecţie bugetară a reformelor pentru integrarea europeană. De asemenea trebuie de consolidat dialogul social pentru a evita astfel de nemulţumiri cum au fost înainte referitor la legea antidiscriminare”, a spus expertul. Valeriu Prohniţchi a mai menţionat că este nevoie de eliminarea conflictelor de interese şi determinarea mai clară a mandatelor.

info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *