Moldova

Moldova va avea o nouă lege cu privire la frontiera de stat. Anunțul privind elaborarea proiectului

Autoritățile elaborează o nouă lege cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova. Anunțul privind elaborarea proiectului a fost făcut de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, raționamentul elaborării și promovării unei noi legi cu privire la frontiera de stat, derivă, în primul rând, din acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, fapt ce impune o reconceptualizare și o evaluare complexă asupra gradului de compatibilitate a actelor normative naționale cu normele comunitare în domeniul managementului integrat al frontierei de stat.

La fel, susțin autoritățile, perspectiva aderării României la spațiul Schengen, denotă necesitatea unor modificări a procedurilor de control la traversarea segmentului de frontieră moldo-român.

Criza regională determinată de războiul din Ucraina, care poate genera efecte diverse tot mai imprevizibile, reprezintă un alt motiv pentru elaborarea legii. Reprezentanții MAI precizează că această situație impune extinderea centurii de siguranţă a Uniunii Europene.

Evoluția războiului a devenit un factor important la care trebuie racordate soluțiile şi deciziile cu referire la controlul frontierei de stat, iar instrumentele şi mecanismele aplicate în perioada de până la război necesită a fi revizuite, în vederea corespunderii acestora noilor riscuri şi amenințări, inclusiv pentru perioada post-criză”, precizează ministerul.

Alte două condiții pentru aprobarea legii sunt:

  1. Necesitatea fortificării capacităților de gestionare a fluxurilor masive de persoane la frontiera de stat a Republicii Moldova. Războiul din Ucraina a demonstrat că domeniul respectiv nu este suficient de bine reglementat, prin urmare, nu este adaptat pentru a face față provocărilor actualei crize regionale.
  2. Necesitatea reconceptualizării regimului zonei de frontieră, prin revizuirea regulilor de autorizare a accesului în zona de frontieră, desfășurarea activităţilor economice şi de altă natură în zona de frontieră şi în apele de frontieră, precum și utilizarea aeronavelor fără pilot la bord, cu includerea acesteia în componenta supravegherii frontierei de stat.

Implementarea mecanismelor de asigurarea și monitorizare a respectării drepturilor fundamentale la frontiera de stat, fapt ce va asigura alinierea cadrului normativ național la recomandările Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA)”, susține MAI.

Precizăm că actuala lege cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011.

Sursa Deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *