Actualitate

Moldoveanul cu patru identități, care a evadat din închisoare, a „murit” și „înviat” și a fost la un pas să devină deputat

El are acum 41 de ani, vârstă la care a mai reușit și altele: să evadeze din închisoare, să fie anunțat în căutare de două țări, să-și schimbe numele de patru ori, să se însoare de trei ori și o dată chiar să moară în acte, se arată într-o investigație realizată de RISE Moldova și proiectul „Схеми” (Schemy) din Ucraina.

În octombrie 2021, Petru Bria, secretarul Federației de Biatlon din Republica Moldova, vorbea pentru RISE despre viitorul proiect de (re)construcție a unui traseu de biatlon din Chișinău. Bria declara că 3 milioane de dolari necesare pentru implementare e dispus să le suporte, în mare parte, un tip originar din RM, pe nume Dmitri Torner. La căutarea pe Google, se afișează mai întâi articole despre o persoană care a încercat să împiedice extrădarea din Austria în SUA a lui Dmitri Firtaș – un oligarh ucrainean vânat de FBI.

Acum 18 ani, Dmitri Torner era cunoscut justiției din RM sub numele de Dmitri Necrasov. În martie 2003 și februarie 2004, Necrasov a fost condamnat la 11 ani de detenție pentru escrocherie, delapidare de bunuri în proporții deosebit de mari și sustragere sau degradarea documentelor. Necrasov acționa asemeni unui tâlhar la drumul mare – aborda oamenii în stradă și-i jefuia. O altă serie de tâlhării mergea după un plan bine pus la punct – închiria un apartament, de unde fura tot ce se putea și apoi vindea bunurile, scrie RISE Moldova.

În noiembrie 2004, condamnatul Dmitri Necrasov, care își ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr. 9-Pruncul, se afla la libertate, pentru că i s-a permis o deplasare de scurtă durată. Seara urma să revină la închisoare, dar nu a mai făcut-o. Acesta a mers la Oficiul Stării Civile Botanica și s-a căsătorit cu Ludmila Bojii. În aceeași zi, și schimbat numele din Necrasov în Bojii și a părăsit RM.

După ce fuge din Moldova, Necrasov e anunțat în căutare generală, pe numele lui fiind pornit un dosar pentru „Evadarea din locurile de deţinere”. Șase ani mai târziu, urmărirea penală și căutarea lui a fost încetată „din motivul decesului făptuitorului”. Peste doi ani și jumătate, autoritățile de la Chișinău s-au prins că certificatul de deces al lui Necrasov este un fals, au reluat urmărirea penală și l-au anunțat din nou în căutare internațională.

În timp ce în RM Necrasov „murea” și „învia”, în Ucraina el a reușit să-și mai schimbe numele de câteva ori. Potrivit organelor de drept din țara vecină, din momentul în care Necrasov s-a căsătorit în RM și a devenit Bojii, el a mai fost Malcenko și Groznîi, ca, într-un final, să devină Torner. Nu se știe exact ce îl leagă pe Necrasov [Torner] de Ucraina, dar reporterii proiectului „Schemy” l-au observat în compania oligarhului ucrainean Dmitri Firtaș. Cei doi au fost surprinși în Viena în vara 2019, pe când oligarhul ucrainean aștepta în instanță luarea unei decizii privind extrădarea sa în SUA, unde FBI îl suspectează de acte de corupție.

Cu ultima sa identitate (Dmitri Torner), Necrasov a fost la un pas de a deveni deputat în Rada Supremă de la Kiev, după ce, în 2019, a fost nr. 44 în lista electorală a „Platformei de Opoziție – Pentru Viață”. Formațiunea deține, în prezent, exact 44 de mandate, iar liderii ei sunt considerați politicieni pro-Kremlin. Însă cu câteva zile înainte de desfășurarea alegerilor, autoritatea electorală din Ucraina l-a retras pe Torner [Necrasov] din cursă, la solicitarea ministrului de Interne și a șefului Serviciului de securitate din Ucraina.

Reporterii RISE au mai aflate că, în ultimii doi ani, Necrasov [Torner] a aterizat de mai multe ori la Chișinău, la bordul unui avion privat, și s-a întâlnit inclusiv cu persoane din anturajul fostului președinte Igor Dodon. Sursele RISE din cadrul organelor de drept din RM spun că, în mai 2021, în timpul unei astfel de vizite, Necrasov [Torner] a fost întâmpinat la aeroport de fratele său Oleg, precum și de Ion Gazea, ofițer al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Surse apropiate de anturajul lui Dodon susțin că Ion Gazea este agentul desemnat de SPPS să asigure securitatea fostului președinte al Republicii Moldova și îl califică drept una dintre persoanele de încredere ale liderului socialist.

În 2018, Judecătoria Chișinău l-a absolvit pe Necrasov de executarea anilor rămași de pușcărie, în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Totodată, procurorii au încetat să-l mai urmărească penal pentru Evadarea din locurile de detenție, reîncadrându-i infracțiunea în Eschivarea de la executarea pedepsei cu închisoare.

La câteva luni după ce a scăpat de dosarele din Republica Moldova, Dmitrii Necrasov a venit la Chișinău ca să se însoare din nou. De data aceasta, cu ucraineanca Olga Torner, o prezentatoare TV și deținătoare a titlului „Miss Univers”. De fapt, Necrasov în principiu s-a recăsătorit cu ea, doar că deja în calitate de cetățean al Republicii Moldova. Or, înainte de a veni la Chișinău, cei doi divorțaseră în Ucraina, unde-și oficializaseră relația în calitate de cetățeni ucraineni.

Reporterii RISE și ai proiectului „Schemy” nu au reușit să obțină de la Necrasov răspunsuri la întrebările despre circumstanțele multiplelor schimbări de nume la care a recurs, despre relațiile sale cu oligarhul ucrainean Dmitri Firtaș și despre întâlnirile cu persoanele din anturajul președinților câtorva state.

Sursa: jurnal.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *