Moldovenii – nemulțumiți, sceptici și nostalgici
Potrivit rezultatului sondajului, 72,1% din cetățenii R. Moldova (cu 11% mai puțini decât în aceeași perioadă a anului trecut) consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Nemulțumirea populației este legată, în primul rând, de salarii (92% din respondenți), lipsa locurilor de muncă (91%), nivelul de trai (88%). Situația economică generală a țării este nesatisfăcătoare pentru 66% din moldoveni, iar 38% cred că aceasta se va înrăutăți în 2013.
Teama de sărăcie, pentru 58% din populație, respectiv de creșterea prețurilor (55%) sunt principalele griji ale oamenilor.
Politica între Est și Vest
În ceea ce privește interesul față de politică, acesta a scăzut simțitor, cu 14% față de anii trecuți, și se manifestă mai ales la bărbați, din zonele urbane, cu nivel ridicat de studii și venituri. Deși partidul care se bucură de cea mai mare încredere din partea alegătorilor este PLDM (40%), PCRM ar fi formațiunea care ar câștiga alegerile, dacă ele s-ar desfășura acum, cu 25%. PLDM ar primi 22% din opțiunile alegătorilor, în vreme ce PDM și PL ar lua câte 11, respectiv 9% din totalul voturilor.
Situația este oarecum asemănătoare și în ceea ce privește liderii politici. Vlad Filat, cu 19% cotă de încredere, este mai popular decât Vladimir Voronin (17%), însă în cazul unei candidaturi la funcția de președinte, liderul comunist ar câștiga primul tur cu 19,1% din voturi, față de cele 16,6% ale actualului premier. Marian Lupu, Dorin Chirtoacă și Nicolae Timofti sunt următoarele personalități care se bucură de încrederea respondenților.
În planul politicii externe, 54,7% din moldoveni spun că ar vota duminica viitoare pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, în timp ce 55,8% ar susține fără rezerve integrarea R. Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Puși să aleagă una dintre cele două opțiuni, aproape un sfert (22,8%) ar alege integrarea în structura economică a statelor ex-sovietice, față de numai 16,1% care ar rămâne fideli UE.
Finanțat de Fundația Soros-Moldova, acest studiu a fost efectuat în perioada 30 octombrie – 12 noiembrie 2012, pe un eșantion reprezentativ de 1237 de persoane, din 88 de localități, toate de pe malul drept al Nistrului, cu o marjă de eroare de ± 2,8%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!