Moldova

Moment istoric în UE. Cei 27 de miniștri de externe au decis în unanimitate că Moldova și Ucraina primesc statutul de candidat

Oficialii UE au declarat marți că nu există opoziție în cadrul blocului celor 27 de națiuni pentru acordarea „statutului de candidat” Ucrainei sfâșiate de război, înainte de un summit care se așteaptă să dea undă verde acestei mișcări.

Comisia Europeană (Von der Leyen) a propus săptămâna trecută să facă primul pas simbolic pentru a pune Ucraina pe calea de ani de zile către aderarea la UE, într-un semn puternic de sprijin în timp ce Kievul se luptă cu atacul militar al Rusiei.

Un summit de două zile de joi pare să aprobe mișcarea de a numi oficial Ucraina și Moldova vecină „candidați” pentru a începe negocierile pentru aderare.

„Nu există nicio țară care să pună probleme cu propunerea”, a declarat ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, la o întâlnire cu omologii UE în capitala țării sale.

Vom da dovadă de o mare unanimitate”.

Se așteaptă ca UE să impună condiții Ucrainei și Moldovei cu privire la reformele judiciare și la combaterea corupției, printre alte aspecte, înainte ca acestea să poată trece la negocierile oficiale de intrare.

Ar dura apoi ani — dacă nu decenii — de evaluări minuțioase înainte ca Ucraina să se apropie de a deveni un membru real.

Georgiei, care a depus de asemenea cererea de aderare la slipstreamul Ucrainei, pare probabil că i se va spune că trebuie să efectueze reforme suplimentare înainte de a putea deveni candidată.

Un avânt a crescut pentru ca UE să deschidă ușa Ucrainei după ce liderii greilor Franța, Germania și Italia și-au pus puterea în spatele mișcării într-o vizită la Kiev săptămâna trecută.

Trei diplomați europeni au declarat pentru AFP că nicio țară nu a ridicat obiecții la o reuniune a ambasadorilor blocului de luni.

Națiuni mai sceptice, cum ar fi Țările de Jos și Danemarca, au spus că vor sprijini această mișcare, cu condiția să fie clar că sunt necesare reforme.

„De asemenea, este adevărat că există o mulțime de obligații care trebuie îndeplinite”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. In articol ii vorba doar de Ucraina in timp ce în titlu este menționată si RM. Citind din alte surse aleator cred că recomandarea ministrilor a venit doar pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *