Comentariu

Moscova îl atacă din nou pe Băsescu

„Moskovski Komsomoleţ” susţine că luni, în cadrul unei întrevederi private de la Soci, cu prilejul Consiliului NATO-Rusia, preşedintele Medvedev ar fi condamnat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Sursa cotidianului rus afirmă că Medvedev ar fi folosit un limbaj extrem de dur. Informaţia a rămas neconfirmată de Preşedinţia Federaţiei Ruse. Însă această informaţie a fost preluată şi distribuită, pe reţeaua Twitter, de ambasadorul rus pe lângă NATO, celebrul deja Dmitri Rogozin. Un fel de confirmare semioficială.

Multe sunt de spus despre ambasadorul Rogozin. Unul dintre cele mai recente mesaje ale sale pe Twitter afirmă că „Strămoşul meu Stepan Mitkievici-Joltok este pictat cum îl învinge cu lancea pe Marele Maestru al Cavalerilor Templieri. O putem face, atunci când vom vrea!”. Ce să înţelegem de aici? Că ambasadorul Rogozin este gata să se lupte cu lancea cu Cavalerii Templieri? Dar cine sunt Cavalerii Templieri de azi? Nu este foarte greu de ghicit… Într-o declaraţie recentă, Dmitri Rogozin se referea la scutul american antirachetă din România ca la „un câine care se cacă în curtea noastră”. Pot înţelege că ruşii văd scutul antirachetă ca pe un rahat de câine – dar nu pot înţelege de ce fac atâta scandal dacă este doar un lucru de nimic. Şi nu pot înţelege cum un oficial rus poate să considere România drept „curtea lui”. Sau mă rog, pot înţelege că asta este părerea lui – doar că este o părere în contradicţie cu realitatea. Şi dacă România este „curtea lui Rogozin”, atunci ce cred cu adevărat ruşii despre Republica Moldova?!?!?

Declaraţiile lui Traian Băsescu au apăsat pe un loc dureros, dar nu am spaţiu în acest comentariu să despic firul în patru… Ştirile de la Moscova au năvălit începând de ieri-dimineaţă şi declaraţiile sunt mult prea violente pentru a fi trecute cu vederea. Am descris în câteva comentarii trecute care e viziunea Rusiei asupra scutului antirachetă şi asupra spaţiului de securitate european. În esenţă, Moscova arată morcovul şi băţul către europenii occidentali în încercarea de a scoate Statele Unite ale Americii din Europa. Concluzia involuntară e una: Rusia are un plan de intrare în Uniunea Europeană – prin dominarea Uniunii Europene. Rusia nu discută cu structurile comunitare – ci cu „greii”. Cu Germania are o înţelegere specială pentru livrarea de gaze naturale. Cu Franţa încheie contracte zdravene pentru achiziţii militare. Restul europenilor au cam băgat nasul în hârtii. A mai rămas Băsescu să scormone prin istorie şi să stârnească reacţii violente la Moscova.

Pentru ruşi, istoria secolului XX începe pe 22 iunie 1941. Ce a fost mai înainte nu mai contează sau, în cel mai bun caz, este irelevant. Fenomenul nu e nou. Eminescu, bunăoară, observa însă la sfârşitul secolului XIX că, pentru ruşi, istoria începe la 1812. Merită să le amintească cineva din când în când celor de la Moscova că istoria nu începe şi nu se sfârşeşte când vor ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *