UE / Nato

Mutări geopolitice spectaculoase: Boris Johnson negociază o alianță alternativă la Uniunea Europeană

Premierul britanic Boris Johnson a propus mai multor state înființarea unei noi alianțe politice, economice și militare ca alternativă la Uniunea Europeană, scrie cotidianul italian Corriere della Sera.

Noua alianță ar avea ca lider Marea Britanie și ar include Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Este luată în vedere și Turcia pentru o dată ulterioară, au declarat sursele pentru ziarul italian. Potrivit acestora, inițiativa britanică ar presupune o alianță de țări care se luptă puternic pentru suveranitatea lor națională, care sunt liberale în economie și hotărâte să contracareze politicile Moscovei.

Premierul britanic și-a împărtășit ideea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 9 aprilie, a spus ziarul, dar Kievul nici nu a respins propunerea și nici nu a susținut-o.

Potrivit Corriere della Sera, Zelenski ar putea lua inițiativa lui Johnson mai în serios dacă UE nu recunoaște statutul Ucrainei de candidat la aderarea la bloc atunci când liderii săi se vor reuni pentru un summit în 23-24 iunie.

Noul sistem de alianțe politice, economice și militare va uni țările care nu au încredere în Bruxelles și, separat, în poziția Germaniei față de agresiunea Rusiei.

Planul a fost prezentat și președintelui Ucrainei. Guvernul de la Kiev, la rândul său, nu a luat o poziție față de inițiativa britanică, dar pentru moment nu au respins inițiativa. Zelensky așteaptă summitul european din 23 iunie, când va fi decisă soarta candidaturii Ucrainei la UE. Jurnaliştii scriu că, în cazul unui răspuns negativ, preşedintele Ucrainei poate lua în serios alternativa lui Johnson.

Media se îndoiește de viabilitatea acestei alianțe în sine, deoarece Marea Britanie nu are capacitatea de a sprijini financiar Ucraina. Nu se cunoaște nici faptul dacă Polonia împreună cu țările baltice se vor alătura, pentru că acest fapt le va compromite relațiile cu Bruxelles-ul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *