Actualitate

Năstase ar putea fi sabotat și de Guvern, și de Consiliul Municipal

După victoria lui Andrei Năstase la alegerile de duminică, 3 iunie, Ion Ceban, şi-a recunoscut înfrângerea, dar a dat de înțeles că va urmări cu ochi critici activitatea noului primar, alături de cea mai numeroasă fracțiune din Consiliul Municipal, cea a PSRM, pe care el o conduce. Astfel, cel mai probabil, Năstase, fiind un aprig opozant al actualei puteri, nu se va bucura de susținere în administrarea orașului nici din partea Consiliului Municipal, nici a Guvernului. Mai mult, unii chișinăuieni consideră că, dacă noul edil va deranja guvernarea, s-ar putea trezi și el pe neașteptate cu vreun dosar penal, aidoma foștilor primari Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi. TIMPUL a solicitat opiniile mai multor politicieni și comentatori politici în această privință.

Mandatul lui Andrei Năstase nu va fi unul simplu, însă principalele tensiuni și confruntări îl așteaptă nu din partea Executivului, ci a Consiliului Municipal, consideră fostul prim-ministru Valeriu Streleț. „Pornind de la principiile legale, care consfințesc autonomia administrațiilor publice locale, acestea dispun de suficiente pârghii administrative și financiare pentru a funcționa eficient, fără a interacționa prea mult cu Guvernul. Respectiv, sarcina principală a noului primar general este de a găsi căi de cooperare cu cei din Consiliul Municipal. Va fi o misiune destul de greu de realizat, dacă luăm în calcul componența pestriță și dezechilibrată a Consiliului”, a adăugat ex-premierul.

„Guvernul ar putea scoate în evidență incapacitatea managerială a primarului”

Deși nu crede că disensiunile dintre Primărie și Cabinetul de Miniștri ar fi în stare să creeze piedici serioase în activitatea lui Andrei Năstase, Valeriu Streleț admite că Guvernul ar putea pune bețe în roate administrării eficiente a orașului. Totuși, în opinia sa, aceste posibile obstrucționări pot fi anticipate și soluționate, inclusiv prin pârghii legale și prin alertarea opiniei publice. „Nu sunt excluse anumite „crize” cum ar fi: deszăpezirea, evacuarea deșeurilor, probleme în alimentarea cu apă și altele, la soluționarea cărora Guvernul să intervină „voluntar și din proprie inițiativă”, cu o susținere mediatică pe măsură, pentru a scoate în evidență incapacitatea managerială a primarului general și a executivului municipal”, a concretizat politicianul.

Cât privește posibilitatea ca Andrei Năstase să ajungă pe banca acuzaților, fostul prim-ministru a opinat că, de-ar fi existat temeiuri pentru aceasta în trecutul lui Năstase, cu siguranță că dosarele cu pricina s-ar fi aflat deja pe rol. „Să luam în calcul faptul că este jurist, avocat și fost procuror. Respectiv, putem avea siguranța că el va activa strict în cadrul legal și nu se va aventura în scheme dubioase, care ar turna apă la moara oponenților”, a conchis Valeriu Streleț.

„Nu vedem cum ne-ar putea pune bețe în roate”

De cealaltă parte, Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care l-a susținut în această campanie electorală pe Andrei Năstase, a spus că nu vede cum guvernarea sau Consiliul Municipal ar putea pune bețe în roate unor decizii luate în interesul oamenilor, precum ar fi stoparea construcțiilor ilegale sau îmbunătățirea transportului public. „O eventuală existență a unor astfel de blocaje ar fi o dovadă clară că nici reprezentanții guvernării, nici consilierii municipali nu-și doresc să lucreze pentru binele cetățenilor. Dar atunci oamenii le vor da un vot de blam, așa cum au făcut-o la alegerile din 3 iunie”, s-a dat cu părerea Maia Sandu.

Cu toate acestea, ea a menționat că nu poate face pronosticuri cu privire la „scenariile murdare, gândite de Plahotniuc și Dodon”. „Acest regim corupt și autoritar trebuie demolat, pentru că oamenii merită o viață mai bună. Și noi, împreună cu toți oamenii de bună credință, vom dărâma construcția toxică, creată de alianța Plahotniuc-Dodon, și vom opri abuzurile și ilegalitățile”, a dat asigurări președinta PAS.

„Trebuie să evite circumstanțele care aduc beneficii corupției”

În schimb, comentatorii politici nu sunt atât de siguri că primarul nou-ales va reuși să obțină performanțe în acest mandat și au câteva sfaturi pentru acesta. În opinia lui Dionis Cenușă, reușitele lui Andrei Năstase în calitate de primar vor depinde de abilitatea sa de a-și organiza o echipă, de a elabora un plan de acțiuni concret și de a comunica publicului despre progresele obținute. „Pentru a se putea descurca într-o activitate total nouă, Năstase va trebui să identifice cadre necesare din propriul partid, din formațiunile partenere PLDM și PAS sau dintre persoanele apolitice. Profesionalismul și integritatea vor conta cel mai mult. O altă modalitate ar fi selectarea persoanelor din echipă în baza unui concurs deschis, dar pe aceleași principii. Un plan de acțiuni cu obiective foarte concrete este alt lucru necesar, pentru ca Năstase să poată soluționa mai eficient multiplele probleme cu care se confruntă Capitala. Cea mai bună modalitate în acest sens ar fi setarea unor obiective urgente și a altora strategice, în conformitate cu care să fie distribuite eforturile și resursele disponibile”, susține analistul politic.

În ceea ce privește comunicarea cu publicul, Cenușă consideră că aceasta nu trebuie să se transforme într-o activitate de PR, ci să restabilească încrederea oamenilor în administrația municipală. „Printr-o comunicare calitativă, pot fi prevenite situațiile de criză. Aceasta urmează să asigure o transparență minimă în Primărie, care până acum era deseori asociată cu diferite înțelegeri și scheme obscure. Nu în ultimul rând, Năstase și echipa sa au nevoie de parteneri în Consiliul Municipal, care pot fi atrași într-o cooperare constructivă, dacă se va pune în prim-plan interesul cetățenilor, și nu interesele înguste de partid”, a reiterat aceeași sursă.

Dionis Cenușă nu exclude că, la un moment dat, Năstase s-ar putea trezi cu dosare penale. Pentru a evita asemenea scenarii, atenționează comentatorul, edilul trebuie să evite circumstanțele care aduc beneficii corupției. „Astfel, va putea preveni și descuraja tentativele inamicilor săi politici de a folosi corupția ca armă politică. Deoarece, de regulă, corupția poate fi exploatată în locuri obscure, unde nu există comunicare cu publicul și unde primează interesele de partid”, a adăugat expertul.

„Trebuie să se înconjoare cu oameni de încredere”

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu este de părere că Andrei Năstase are o misiune foarte complicată și, din această cauză, încă nimeni nu poate aprecia cum se va descurca acesta, în calitate de edil. Potrivit lui, „totul depinde de cum va acționa Năstase și dacă are cu adevărat calitățile necesare unui primar general”.

„Deja s-a menționat că nu va avea susținere din partea Consiliului Municipal, ceea ce îl va face vulnerabil în luarea unor decizii. Pe de altă parte, Andrei Năstase nu are nici experiența necesară pentru această funcție și va avea nevoie de timp pentru a o acumula. Un alt test pentru el va fi politica de cadre. Primarul trebuie să se înconjoare cu oameni de încredere, care să dispună de bune calități manageriale, pentru a face față cerințelor”, a precizat Țăranu.

Cu toate acestea, subliniază analistul, Năstase trebuia să participe la aceste alegeri, dacă este un politician adevărat, chiar dacă era conștient de obstacolele pe care le va întâmpina în administrarea Chișinăului.

„Mă voi descurca în baza legii și a bunului simț”

Și Anatol Țăranu afirmă că noul primar nu are cum să nimerească pe neprins de veste sub incidența legii, deoarece este jurist de profesie. „Ar trebui să înțelegem că Andrei Năstase va fi primar doar un an, iar mandatul lui s-ar putea încheia după alegerile parlamentare. De aceea cred că va fi foarte prudent și nu va permite ca guvernarea să aibă motive legale să-l persecute”, a opinat el.

Contactat de TIMPUL, Andrei Năstase ne-a dat asigurări că se va „descurca în baza legii și a bunului simț”, chiar și în cazul în care nu va avea susținere din partea guvernării. Proaspătul edil a refuzat să vorbească mai mult, motivând că se află într-o ședință. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *