Artă

Natalia Cangea: „N-aş putea trăi în afara artei”

Lumea Nataliei Cangea este o filosofie personală transpusă în vibraţii cromatice insolite, ce oferă o mostră din personalitatea şi individualitatea artistei. Subtilă, discretă, rafinată, creaţia ei oferă un tip de modernitate temporală.

Meşteriţa susţine ca a fost pasionată de această artă de timpuriu, a început s-o practice chiar din copilărie, când a învăţat primele modalităţi tehnice de la bunica sa. Muza ei este natura: „Eu vin de pe malul Nistrului şi al Răutului. Acest spaţiu ce abundă în vegetaţie a constituit întotdeauna sursa mea de inspiraţie”. Arta ei reprezintă trăiri, retrăiri, vise şi speranţe regăsite, al căror trecut sau prezent a fost eternizat. „Am încercat să refulez această pasiune pentru artă, însă a fost inutil, acum nu mai pot trăi în afara ei, e ca un panaceu al sufletului meu”.

Directorul adjunct al Secţiei ştiinţă din cadrul Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă, susţine că datorită viziunii pe care o posedă, meşteriţa „salvează un meşteşug minor cândva, dar care îşi revendică un loc aparte în peisajul nostru cultural”. Ea spune că materialul utilizat este unul tradiţional, ecologic şi accesibil. „O bună parte dintre formele pe care le creează artista, sunt de inspiraţie modernă, care reuşesc să rămână în spaţiul nostru tradiţional”, crede Buzilă.

Valentina Onofreescu, o altă colaboratoare a muzeului, ne mărturiseşte că, deşi Cangea a participat la numeroase expoziţii, astăzi a avut parte de prima sa personală. „Artista a participat la diferite expoziţii în Moldova, Ucraina, România şi Rusia, unde a obţinut Premiul Mare la Jocurile Delfice, deţine titlul de cel mai bun meşter popular din Moldova, care împleteşte fibre vegetale”, a mai spus ea.
 
Nadia Tataru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *