Natalia Gherman: Nu vom intra în Uniunea Vamală
La Bruxelles Natalia German s-a aflat pe data de 22 iulie 2013, unde a participat la Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic și a Uniunii Europene. Oficialii europeni și-au exprimat susținerea pentru parafacarea Acordului de Asociere în cadrul Summitului Parteneriatului Estic la de Vilnius. Un alt subiect discutat a fost procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii moldoveni. „Obiectivul finalizării celei dea doua faze a Planului de acțiuni moldo-comunitare în domeniul vizelor a fost apreciat drept unul fezabil, care urmează a fi finisat până la summitul de la Vilnius.
Acordul de Liber Schimb va face R. Moldova mai atractivă
Natalia Gherman a întreprins o vizită oficială la Moscova pe 24 iulie. Discuțiile cu omologul său rus Serghei Lavrov s-au axat pe conflictul transnistrean, relațiile comerciale, domeniul energetic și condiția muncitorilor migranți. „Am convenit să semnăm Acordul privind migrația forței de muncă. Vom continua negocierea Acordului de readmisie și Acordului privind combaterea migrației ilegale”, a meniționat ministrul de Externe și Integrăii Europene.
O mare atenția s-a acordat relațiilor comerciale dintre R. Moldova și Federația Rusă. Serghei Lavrov a propus organizarea unor consultări sectoriale cu partea moldovenească. „I-am explicat omologul meu rus parametrii Acordului de Comerț Liber cu UE. Acest acord nu prezintă nici un pericol în ceea ce privește relațiile cu partenerii noștri comerciali. Dimpotrivă, R. Moldova va fi și mai atractivă pentru ei. Pe lângă asta, facem parte din Acordul de Comerț Liber cu CSI, ceea ce nu intră în contradicție cu calitatea de membru al Zonei de Liber Schimb cu UE. În același timp, am subliniat că nu vom intra în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat Natalia Gherman.
Discuția despre elicoptere – neîntemeiată
Desigur, problema transnistreană nu a putut rămâne în afara discuțiilor Gherman-Lavrov. Oficialul rus a repetat aceleași angajament de a respecta integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova. Totuși jurnaliștii au făcut trimitere la eventualele încercări ale Moscovei de a șantaja Chișinăul cu tensionarea conflictului transnistrean înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE. „Nu am sesizat niciun element [de șantaj, n.n.]. Din contra, am văzut un interes foarte mare din partea colegiului meu rus de a continua dialogul pe domenii sectoriale. Cred că activizarea componentelor formatului 5+2 ar duce la rezultate mai bune în soluționarea diferendului”, a declarat Natalia Gherman.
În ceea ce privește dezbaterile din presă privind dotarea forțelor de pacificare ruse cu elicoptere, ministrul a spus că acestea sunt neîntemeiate. „La Moscova acest subiect nu a fost abordat. Discuțiile se desfășoară fără temei real. Zona de Securitate se află pe teritoriul R. Moldova. Noi nu vedem necesitatea suplimentare capacității forțelor pacificatoare”, a menționat Natalia Gherman.
Germania ne susține
În perioada 29-30 iulie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat o vizită oficială la Berlin, la invitația omologului german, Guido Westerwelle. Acesta a asigurat că Germania va susține în continuare R. Moldova și va face tot posibilul ca Acordul de Asociere cu UE să fie semnat în 2014.
Natalia Gherman a menționat ieri în cadrul conferinței de presă că luna septembrie va fi foarte intensă la nivel diplomatic. Mai mulți miniștri de externe ai statelor europene vor întreprinde vizite oficiale la Chișinău. „Noi vom intensifica dialogul. Perioada de până la Summitul de la Vilnius va fi foarte importantă pentru noi”, a menționat ministrul.
Timpul.md (I.M.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!