Actualitate

Nava românească ”Ştefan cel Mare” a salvat 119 migranţi în Mediterana, dintre care 34 sunt copii (VIDEO)

În dată 26 ianuarie 2016, în jurul orei 18.00, nava MAI 0201 "Ştefan cel Mare", aflată în misiune de patrulare, a primit o solicitare din partea MRCC Rome (Centrul Maritim de Coordonare) pentru a salva aproximativ 100 de persoane aflate pe o ambarcaţiune gonflabilă care se află în pericol de scufundare în apele internaţionale ale Marii Mediterane.

În jurul orei 22.00, "Ştefan cel Mare" a localizat ambarcaţiunea gonflabilă, la bordul căreia se aflau peste 100 de persoane.

În urmă evaluării situaţiei de la faţă locului (temperatura scăzută, supraaglomerarea bărcii şi riscul iminent de a se scufundă) poliţiştii de frontieră români au decis că persoanele să fie aduse la bord.

Astfel, toţi cei 119 imigranţii au fost transferaţi la bordul navei "Ştefan cel Mare", unde personalul Poliţiei de Frontieră Române le-a acordat asistenţă şi primul ajutor. Imigranţii erau deshidratati şi prezentau semne de hipotermie.

 

Toţi erau bărbaţi, dintre care 34 minori, au declarat că provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone şi Mali şi că intenţionau să ajungă în Spaţiul Schengen.

Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în dată de 27.01.2016, în jurul orei 17.00 (ora Italiei), în apropierea portului Lampedusa, unde imigranţii au fost preluaţi de ambarcaţiunile autorităţilor italiene.

Pe timpul îmbarcării migranţilor la bordul MAI 0201, în timpul deplasării la locul de debarcare, cât şi pe timpul debarcării (activităţi desfăşurate pe mare), nu au fost probleme, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava "Ştefan cel Mare" MAI 0201 şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune TRITON 2015/TRITON 2016, organizată sub egida FRONTEX în cadrul proiectului Reţeaua Europeană de Patrulare (EPN) este acela de a contracara fenomenul de migraţie ilegală, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue-SAR) la frontieră externă a Uniunii Europene.

sursa: hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *