Navalnîi a făcut recurs la decizia instanței care îi interzice să candideze la președinția Rusiei

Avocatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat pentru agenție că recursul a fost depus la instanta de apel a Curtii Supreme a Rusiei. „Data examinării plângerii nu a fost încă stabilită, dar cred că sedinta va avea loc în zilele următoare”, a spus el.
La 30 decembrie 2017, Curtea Supremă a Rusiei a respins plangerea opozantului rus care a cerut invalidarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Curtea a motivat refuzul sau de a invalida decizia CEC prin faptul ca Navalnîi are o condamnare care, conform Codului penal al Rusiei, face parte din categoria infractiunilor grave – „delapidare și deturnare de fonduri“. Această restricție este stipulată în legea electorala, însă nu este menționată în Constituție. Navalnîi a fost condamnat în cazul „Kirovles” la 5 ani de închisoare cu suspendare.
CEDO a anulat acest verdict, dar după reexaminarea cazului, instanța rusă a mentinut condamnarea initiala.
Avocatul Alexander Pomazuev a subliniat că „Constituția introduce o listă exhaustivă a restrictiilor și nu lasă legiuitorului să introducă noi categorii“. Navalnîi insistă că, potrivit Constituției, numai cetățenii ruși aflați în închisoare sunt privați de dreptul de a fi aleși. Cu toate acestea, instanța de judecata a luat partea Comisiei Electorale Centrale.
După refuzul CEC de a-l inregistra la prezidentiale, Navalnîi a anunțat o ”grevă a alegătorilor”, îndemnând rușii să iasa la un protest stradal pe 28 ianuarie.
Boicotarea alegerilor este o măsură eficientă, a spus opozantul, explicând că rata de participare este principala prioritate a Kremlinului, iar succesul campaniei prezidentiale a lui Putin va fi judecat dupa numarul de alegatori casre se va prezenta: „Iesirea la urne înseamna rezolvarea problemelor lui Putin, un ajutor menit sa confere realegerii sale forma unui scrutin electoral real”.