Social

Neglijați de stat, ajutați de oameni de afaceri

Acum câțiva ani, s-a întors în casa părintească ca să-și ducă în tihnă bătrânețile. Întrucât diabetul zaharat, poliartrita și hipertensiunea l-au slăbit de puteri, completate de pensia de doar 913 lei, la vârsta de 75 ani, Alexandru Banari din s. Braicău, raionul Dondușeni, trăiește într-o casă unde frigul pătrunde printre scândurile ușii și ochiurile geamurilor acoperite cu peliculă, iar „averea” avută – cele patru găini, trei dintre care au fost mâncate de vulpi, iar cea de-a patra a tăiat-o – s-a epuizat. Chiar și așa, recent, i-a fost refuzat ajutorul social pentru perioada rece a anului, pe motiv că are televizor, frigider și butelie de gaz. Autoritățile susțin că decizia e una corectă, întrucât au urmat „litera legii”, de cealaltă parte, însă, sărăcia din casa și curtea bătrânului e una cu adevărat copleșitoare.

La televizor – una, în realitate – alta

Pe la sfârșitul lunii decembrie trecut, Alexandru Banari a auzit la știri că pensionarii vor primi ajutor social pentru perioada rece a anului, chiar și cei care au o pensie de până la 1400 de lei. Bucuros de ajutorul din partea statului, bătrânul s-a dus la primărie ca să întrebe în ce condiții i se poate oferi ajutorul, însă i s-a spus să revină după Revelion. După patru încercări de a solicita ajutor social, abia pe 25 ianuarie a reușit să depună pachetul de documente necesar. Solicitată de TIMPUL, Rodica Prepeliță, asistentă socială comunitară din primăria Sudarca, a precizat că Alexandru Banari a venit în decembrie, lună în care legea privind ajutorul social pentru perioada rece a anului era pentru cei cu venitul de până la 896 de lei, în timp ce Alexandru Banari are pensia de 913 lei. „I-am spus să revină în ianuarie, când va intra în vigoare noua lege. S-a adresat la începutul lui ianuarie, dar legea încă nu era în vigoare”, a explicat Rodica Prepeliță.

I-a fost refuzat ajutorul pe motiv că are televizor și frigider

După mai multe insistențe, la 26 februarie, Alexandru Banari află de la Ala Guțu, șefa Direcției asistență socială și protecția familiei Dondușeni, că nu are dreptul la ajutor social, pe motiv că are butelie de gaz, televizor, frigider, iar pensia dumnealui este de 913 lei. La rândul ei, Rodica Prepeliță a motivat că cererea a fost respinsă, deoarece, conform programei existente, se iau în considerare aceste bunuri. „Asta nu am hotărât eu, ci legea”, a spus asistenta socială comunitară. Mai mult, conform spuselor asistentei, după regulament, butelia nu trebuie să fie nici goală în casă, în timp ce bătrânul avea și gaz în ea.

De cealaltă parte, Alexandru Banari consideră că, după ce a lucrat 40 de ani în folosul societății, a ajuns să se umilească pentru un ajutor de câteva sute de lei. „A venit și au verificat butelia de gaz, dar nu a văzut că e fără gaz? A văzut frigiderul, dar oare lucrează el?”, se întreabă bătrânul.

De altfel, mărturiile bătrânului au fost confirmate și de vecinul lui, Grigore Galearschi, care, de altfel, a scris o scrisoare pe adresa redacției, care a apărut în TIMPUL la 15 martie. „Când s-a început iarna, a început să se plângă că nu are lemne. Vara și-a cumpărat lemne din pensie, dar se terminau. S-a dus la primărie și în decembrie, și în ianuarie, și în februarie. El a depus cerere și nimeni nu-i acordă atenție, chiar dacă se deplasează cu greu și cheltuiește bani pe drum. Înțelegeam să-i fi refuzat ajutorul, dacă avea televizor plasmă, frigider modern sau un aragaz cu butelia plină cu gaz, însă așa…”, a spus vecinul.

„Nu am cerut bani pentru medicamente, ci pentru lemne”

Totodată, Alexandru Banari afirmă că ar fi înțeles din prima că nu are dreptul la ajutor social pentru perioada rece a anului, însă de ce a durat atâta timp până i-au dat un răspuns. „Eu aș fi înțeles, dar de ce m-au amânat atâta timp? Cine îmi va plăti despăgubirile morale pentru atâta umblat?”, zice pensionarul.

Tot în explicația Consiliului raional Dondușeni se menționează că, ulterior vizitei la domiciliul lui Banari, comisia a constatat următoarele: „Alexandru Banari locuiește singur într-o casă cu două odăi, dintre care una este locuibilă. Sursa principală de încălzire este soba cu lemne, în șopron sunt lemne pregătite pentru foc. Pământ pe lângă casă 0,16 hectare, care este prelucrat. În ogradă sunt șapte stupi de albine, are profit din mierea obținută de la albine”. De cealaltă parte, atât Alexandru Banari, cât și vecinul său au confirmat că, din cele nouă familii de albine, au rămas doar trei, restul au murit.

Mai mult, în aceeași notă este stipulat că „Alexandru Banari are doi copii. Fiul, Igor Banari, are în proprietate vehicul și pământ în mărimea de 1,40 hectare pe care îl prelucrează individual. Din spusele vecinilor, relațiile familiale nu sunt prea bune. Fiul îl ajută rar, dar fiica nu vine nici în vizită”. În replică, bătrânul a spus că nu poate pretinde de la copii să-i dea lemne, pentru că și ei o duc greu.

Autoritățile au reacționat în acest caz, abia după apariția scrisorii în ziarul TIMPUL. După publicare, acestea i-au propus un ajutor material de două mii lei, pe care bătrânul l-a refuzat. „Dumnealui merge la principiu, că nu vrea acum, ci trebuia atunci. Noi puteam să-i acordăm două mii de lei pentru medicamente”, a spus Rodica Prepeliță.

Un om de afaceri a reacționat la durerea bătrânului din Braicău

La o săptămână după apariția scrisorii în TIMPUL, omul de afaceri Renat Usatâi a sunat la redacție și a precizat că și-ar dori să-i ofere bătrânului Alexandru Banari zece mii de lei, lemne și cărbuni pentru perioada de iarnă, dar și produse alimentare, precum paste, hrișcă, ulei, conserve, ceapă, cartofi, zahăr și altele. „Dacă tot i-au spus că are bunuri materiale în casă, precum frigider și televizor, îi voi dărui cu adevărat un televizor și frigider, moderne și funcționale, nu precum cele pe care le are în casă, plus un ajutor material de zece mii lei”, a spus Renat Usatâi.

Bătrânul, odată ce a văzut toate aceste bunuri, nu a putut să-și stăpânească lacrimile, exprimându-și recunoștința pentru ajutor, spunând că „este, totuși, dreptate în această lume”.

MMPSF s-a autosesizat în urma apariției în ziarul TIMPUL, din 15 martie curent, a scrisorii lui Grigore Galearschi și a solicitat Direcției raionale de asistență socială și protecție a familiei din Dondușeni și Consiliului raional examinarea acestui caz și informarea ministerului despre rezultatele ei. În context, MMPSF precizează că Direcția raională de asistență socială și protecție a familiei este o structură creată de Consiliul raional și nu se află în subordinea ministerului. Acesta poate interveni către direcțiile/secțiile raionale doar cu recomandări metodologice. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *