Nereguli cu banii proveniți din Fondul Provocările Mileniului
Toată vara au lucrat la reabilitarea sistemului de irigare de la Grozești și Blindești, dar nu au primit niciun ban pentru munca lor depusă în proiectele câștigate de compania franceză SADE.
Pe 26 decembrie 2013, Fondul Provocările Mileniului (FPM) a semnat cu compania franceză SADE – Compaigne Generale de Travaux D’Hydraulique un contract de reabilitare a sistemului de irigare de la Blindești, r-nul Nisporeni, Grozești, r-nul Ungheni, și Leova. Puțin mai devreme, francezii semnaseră un contract similar pentru Jora de Jos, raionul Orhei, unde lucrările au fost executate de compania românească Acvatot, membră a grupului SADE. Atâta timp cât erau concentrați pe șantierul de la Orhei, francezii au hotărât să atragă și alți agenți economici pentru șantierele de pe Prut. Astfel a fost contactată compania românească Best Electric Team (BET).
Doar promisiuni…
Adrian Stan, manager general BET
Negocierile au început în primăvară. Convorbirile aveau loc între Anthony Mauger, care la început se prezenta drept manager de proiect al companiei Acvatot și directorul BET, Adrian Stan. Ei s-au cunoscut acum doi ani în timp ce lucrau la construcția unor parcuri eoliene în România. „Ni s-a cerut să venim cu aproximativ 80 de oameni în prima fază pentru Blindești și Grozești și 20 de utilaje. În această situație, noi ne-am prezentat acolo, undeva pe la începutul lui aprilie când ni s-a spus că trebuie să începem munca”, povestește managerul român. Odată sosit în Moldova, BET aștepta avansul și semnarea contractelor pentru a începe activitatea. Discuțiile au durat până în iunie, timp în care negociatorul francez făcea promisiuni și încurajări. Într-un e-mail, Mauger chiar recunoaște că și-a „pierdut un pic credibilitatea” în fața lui Adrian Stan, pentru că nu a transferat banii pentru lucrări. Mai mult, după două luni de negocieri, cei de la SADE exprimă deja temerea că BET ar putea fugi cu avansul… „Deja la acel moment am început să lucrăm. În fiecare zi consumam minimum o tonă de motorină, plăteam oameni, cazări, mese, permise de ședere, asigurări. De fiecare dată când ajungeam sufocați ne mai dădeau câteva zeci de mii de dolari, bani pe care îi amestecai în toate proiectele, nu mai știai de unde și cum sunt și ni se promitea tot timpul că vor regulariza”, relatează Adrian Stan. Până la urmă, SADE și BET au semnat cinci contracte în valoare de 2,5 milioane de euro pentru lucrări de rețele și construcții civile la Blindești și Grozești.
Intrăm în iarnă, falimentăm toți
Reprezentanții BET, atât directorul, cât și inginerii, afirmă că munca le-a fost sabotată toată vara de SADE. Compania franceză, spun ei, nu le furniza materiale de construcție, iar când o făcea, se întâmpla ca țevile, flanșele sau teurile să aibă dimensiuni greșite. Lucrul s-a dinamizat abia în toamnă, unul din proiectele de la Blindești fiind finalizat. „Din 2,5 milioane de dolari am primit doar 300 mii, iar contabilitatea noastră arată că am cheltuit vreo 800 mii de dolari. Deci 500 au fost plătite de noi, într-o perioadă în care în România nu am putut susține vreun proiect, dar am zis să le terminăm pe astea și vom demonstra că suntem buni”, explică directorul BET. În timpul verii au fost contractate mai multe firme locale, care nici acum nu și-au primit banii. „Am lucrat cu buldozerul, BET îmi datorează 160 mii de lei”, spune Roman Rotaru. „Noi intrăm în iarnă. Falimentăm toți, dacă SADE nu dă bani BET-ului să ne plătească!”, exclamă directorul Î.I. Servindcon-Păluță, Gheorghe Păluță care a oferit aparate de sudură pentru țevi de polietilenă. El face parte din acei agenți economici care mai speră că neînțelegerile între SADE și BET vor fi rezolvate amiabil. Alții însă nu mai așteaptă. Trei companii moldovenești deja au dat în judecată BET.
Poziția SADE
Antony Mauger
Adrian Stan este sigur că SADE a început să le pună bețe în roate după ce a refuzat să participe la un transfer dubios de 400 mii de euro printr-o firmă de consultanță moldo-română. Banii ar fi trebuit să ajungă la administrația Fondului Provocările Mileniului. L-am contactat pe Antony Mauger, reprezentantul SADE, să ne răspundă la întrebări. După ce ne-a spus că TIMPUL ar fi plătit de Best Electric Team (!), intervievatul a declarat că BET are interes să facă scandal, iar întrebările noastre trebuie să treacă pe la Paris. În comunicatul de presă emis de companie, SADE a făcut trimitere la clauzele de confidențialitate din contractul încheiat cu BET ca să nu ne ofere mai multe informații, dar a dat de înțeles că va urma un proces de judecată, spunând că firma românească manipulează și manifestă rea-voință. Totodată, SADE declară că și-a onorat toate obligațiunile financiare față de BET.
Ce spune FPM?
Directorul executiv al FPM, Valentina Badrajan, a declarat că a sesizat Centrul Național Anticorupție ca să investigheze acuzațiile lansate de BET. Fondul a constat că SADE a înregistrat mari întârzieri în timpul verii la executarea contractelor la reabilitarea sistemelor de la Grozești și Blindești și a informat atunci conducerea companiei de la Paris. Chiar dacă BET anunța că lucrează în condiții dificile, la începutul lui septembrie FPM a primit o notă informativă în care precizează că „a beneficiat de suportul activ din partea SADE pentru clarificarea condițiilor de executare a contractului”, și că „SADE și-a respectat pe deplin obligațiile privind efectuarea plăților către societatea noastră”. FPM precizează că cele două companii au semnat un memorandum prin care SADE a plătit firmei românești pentru staționări și imobilizarea personalului. Pe de altă parte, BET i-ar datora companiei franceze o sumă de bani pentru că i s-a plătit un avans și nu ar fi executat lucrările. „Toate acestea nicidecum nu afectează derularea proiectului. Considerăm că e un litigiu între două companii care trebuie să meargă în judecată”, a spus Valentina Badrajan.
Conflictul este urmărit cu interes și de companiile locale care au lucrat pentru BET. Sunt circa 20 de firme moldovenești, care își așteaptă banii. BET susține că nu mai are de unde și încearcă doar să-și plătească angajații și să-i trimită acasă. Orice încercare a firmei de a discuta cu SADE se ciocnește de refuz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!