Actualitate

Nicolae Negru: Dodon încearcă să „vândă” societății și partenerilor de alianță proiectul de federalizare în redacția lui Kozak

 De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, care presupune că ar fi fost atins și un „consens internațional” în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean.

„Dodon încearcă să „vândă” societății, partenerilor de alianță în primul rând, proiectul de federalizare în redacția lui Kozak, respins de Plahotniuc pe 7 iunie: „statut special care prevede” pentru regiunea tranistreană „împuterniciri largi, legislative, executive, redistributive, în sfera politică, economică și culturală”.

Probabil, după întâlnirea de zilele trecute cu Kozak, redacția a fost modificată și, de acum înainte, federalizarea se va numi „autonomie foarte puternică”. E de presupus că și „consensul internațional” despre care vorbea Steinmeier, a fost atins, că Berlinul și Moscova s-au înțeles cum să soluționeze conflicul în interesul Rusiei, de aceea se observă o grabă la Moscova, conform principiului bate fierul cât e cald”, susține Nicolae Negru.

Berlinului îi revine să „lucreze” cu Maia Sandu. Ea și deputații ei s-au jurat că nu vor accepta federalizarea, dar nu ar fi primul jurământ pe care l-ar încălca, de aceea nu putem miza pe blocul ACUM. Să vedem ce va spune Bruxelles, Ucraina, prietenii și aliații ei, se vor opune unei asemenea soluții rușinoase, destabilizatoare pentru întreaga regiune, soluție pe care o putem asemăna cu un pact Molotov-Ribbentrop în condiții actuale. Și SUA, după cum au afirmat, fiind în vizită la Chișinău consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate, John Bolton, se vor opune unei soluții care va submina independența Republicii Moldova, o va face vulnerabilă în fața unei influențe străine”, adaugă Negru.

În opinia analistului, cetățenii au de spus un cuvânt decisiv și ei pot opri acest „târg rușinos”.

https://www.ziarulnational.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *