Nicolae Negru: Fără scenarii „negre”
Semne diacritice
PAS și-a desemnat în sfârșit candidatul pentru funcția de primar al Chișinăului. A durat mult, simpatizanții chișinăueni și-au manifestat nerăbdarea să afle cât mai repede cu cine vor merge să „recucerească” Primăria capitalei în alegerile din toamnă, dar se vede că liderii PAS nu au prea avut de unde alege, se resimte, ca mai în toate domeniile, lipsa de cadre cu care partidul de guvernământ se confruntă de la bun început. Manifestând rezerve, idiosincrazii, nu întotdeauna justificate, față de „cadrele vechi”, guvernarea nu a reușit deocamdată să atragă numărul necesar de oameni „buni”.
S-a spus imediat că deputatul Lilian Carp, căruia i-au căzut sorții să reprezinte PAS, nu ar fi prea popular. Totuși, popularitatea nu garantează succesul în alegeri, deși nu strică să o ai. Mai cunoscută decât Carp e Natalia Gavriliță, dar Carp a lucrat un timp în echipa lui Dorin Chirtoacă, dispune de o experiență care contează într-o competiție cu un primar în exercițiu. Chiar dacă Igor Grosu, președintele PAS, încearcă să împingă alegerile locale din municipiul Chișinău pe o pistă geopolitică – proeuropenii autentici, „sinceri”, versus proeuropenii falși, – competența în problemele administrative ale capitalei e un avantaj, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Experiența politică îl poate ajuta pe Carp în relațiile cu celelalte partide proeuropene, dar nici actualul primar Ion Ceban nu e novice, aplică o tactică șmecheră, încercând să se dea „tehnocrat”, ca să atragă alegători de diferite orientări ideologice și geopolitice. Fiindcă veni vorba, dacă Ion Ceban va poza în continuare cu emblema proeuropeană în frunte, va fi greu de demonstrat că nu e așa, decât doar invocând precedentele sale declarații și isprăvi politice. În condițiile în care armata ucraineană va împinge tot mai departe armata rusă de pe teritoriul său, Ceban s-ar putea chiar să devină europenist sincer. Ba mai mult, nu e exclus că și o parte din foștii săi colegi de partid să descopere și ei că integrarea europeană este „singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova”. Excepție va face doar Igor Dodon și alți câțiva tovarăși ai săi, care au de plătit niște polițe pentru milionul de euro ce li s-a trimis lunar de la Moscova.
Paradoxal, electoratul proeuropean, unionist se va mobiliza mai mult, dacă Dodon va candida și el. Există riscul ca reprezentantul PAS să nu treacă în turul doi? Sigur că există, dar depinde nu de Dodon (numărul alegătorilor nostalgici după URSS nu e suficient ca să-i trimită și pe Ceban, și pe Dodon în turul doi), ci de faptul dacă va avea concurenți puternici pe „flancul” proeuropean și unionist. Oricum, scenariile prăpăstioase, catastrofiste, „negre” nu își au locul și, principalul, nu sunt de niciun folos, decât că produc efecte emoționale, inclusiv isterie, în mediul unor cititori mai slabi de fire.
Sigur, Chișinăul e un trofeu important pentru orice partid, dar nu trebuie să supralicităm, să exagerăm, vorbind mai pe șleau, această importanță. Aflându-se opt ani la guvernare, Partidul Comuniștilor, de exemplu, nu a reușit niciodată să cucerească Primăria Chișinăului, candidatul comunist pierzând lamentabil, în 2007, în fața lui Dorin Chirtoacă. Însă aceasta nu i-a împiedicat pe comuniști să câștige alegerile parlamentare din 2009. Iar succesul electoral din capitală nu i-au asigurat PL victoria în alte raioane. O altă dovadă că există viață politică și după înfrângerea din capitală e exemplul PD, care în alegerile locale precedente a avut cel mai mare număr de primari în raioanele din afara Chișinăului.
Întrebarea la care trebuie să răspundem după anunțul făcut de PAS e următoarea: poate Lilian Carp să câștige alegerile din acest an pentru funcția de primar al Chișinăului? Răspunsul simplu este da, poate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!