Nisa este în doliu: A trecut un an de la atentatul soldat cu 86 de victime
14 iulie 2016. Puţin după 22h30, un camion de 19 tone intră pe acest bulevard emblematic de pe Coasta de Azur – Promenade des Anglais. Loveşte marea de oameni, mergând în zig-zag pentru a face cât mai multe victime. În mai puţin de 3 minute, camionul, condus de un tunisian în vârstă de 31 de ani, a lăsat fără viaţă 86 de oameni printre care 15 copii. 450 de oameni au fost răniţi.
A doua zi au fost formulate şi primele critici la adresa dispozitivului de securitate, a crescut tensiunea în rândul comunităţii musulmane într-o regiune extrem de sensibilă la discursul anti-migraţie.
Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. Ancheta nu a stabilit însă vreo legătură între acest şofer tunisian, ucis la finalul cursei sale şi jihadiştii acestei organizaţii. François Hollande, pe atunci preşedinte declara imediat că "Franţa a fost lovită pe 14 iulie, de ziua sa, o zi a libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici iar Franţa a devenit ţinta lor. După atacul din Paris, în ianuarie şi noiembrie 2015, iată, a urmat Nisa. Întreaga noastră ţară este sub ameninţarea terorismului islamist."
Aurélie Coré a supravieţuit acestui atac cu camion şi povesteşte ceea ce a văzut în acea seară : « În seara aceea eram la plajă cu amicii mei. Ne pregăteam de plecare când camionul intra în mulţime. A fost oribil. Am auzit împuşcături, nu ştiam de unde veneau ele, cine trăgea aşa că am început să alergăm. Am văzut răniţi. Unii s-au aruncat peste parapetul care desparte promenada de plajă. Aveam cu noi un copil de patru ani iar să vezi aşa ceva ne era nouă greu dar mai lui. Mergeam şi vedeam corpuri peste tot, oameni care urlau alături de familiile lor, femei, copii întinşi pe jos. Am încercat să închidem ochii dar ne era greu ».
200 de oameni au fost salvaţi după ce au fost adăpostiţi într-un restaurant din apropiere. Yoana lucra în acea seară aici: “În panica creată, oamenii s-au ascuns în restaurant. Le-am spus să intre şi să se adăpostească în sala şi în garajul aflate sub restaurant. Am închis grilajul exterior iar poliţia a ajuns şi ea în scurt timp şi a baricadat restaurantul. Toată lumea era în stare de şoc, obosită căci era o oră târzie, erau copii, oameni care nu ştiau de familiile lor ori cand vor putea ieşi de aici ».
Tunisianul care s-a aflat la bordul acestui camion se instalase în Nisa în 2007. Era fascinat de violenţa extremă şi de execuţiile jihadiste şi este possíbil să fi răspuns astfel la apelurile lansate de jihadiştii aflaţi în zona irakiano-siriană.
Îndoliată de un val de atentate în urma cărora au murit 239 de oameni, Franţa numai ce şi-a extins, pentru a şasea oară, starea de urgenţă.
Vineri, comemorarea de la Nisa începe cu un serviciu interreligios. Începând cu 14h30, familiile îndoliate, personalul de securitate şi cel medical care a intervenit în acea seară şi care a trăit o noapte de coşmar căci spitalele au fost pline atunci de răniţi, îl vor acompania pe şeful statului la o defilare militară, o ceremonie solemnă. De altfel, preşedintele Emmanuel Macron care va ajunge aici după ce a asitat la parada militară naţională de pe Champs-Elysées alături de omologul său american Donald Trump, se va întâlni în privat, fără presă, cu familiile celor care au murit sau au fost răniţi în atacul de la Nisa.
Seara, un concert este deschis publicului dar fără ca focuri de artificii să fie lansate, în semn de doliu. Cerul va fi luminat de 86 de baloane luminate în memoria celor ucişi. Primăria Nisa, împărţită de un an între a ajuta victimele şi eforturile de a relansa turismul local – un motor crucial al economiei regionale, promite o Promenade des Anglais « festivă » după toate aceste festivităţi, după 14 iulie.
Ïn aşteptarea unui memorial definitiv, un monument provizoriu pe care au fost scrise numele celor 86 de morţi, 37 de străini cu 19 naţionalităţi diferite, a fost realizat în grădina aflată la doi paşi de masacru.
Sursa: Rfi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!