Social

Nivelul apei la Naslavcea a scăzut peste noapte cu 2,3 metri. Precizările IGSU

Potrivit ultimelor informații nivelul apei la punctul de măsurare Naslavcea raionul Ocnița a scăzut peste noapte cu 2,3 metri. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență monitorizează în continuare situația în legătură că mărirea debitului de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsck pe râul Nistru, transmite Replicamedia.md.

Astfel, în acest sens prin intermediul organelor teritoriale au fost create 12 posturi de observare a nivelului apei.

În urma monitorizării efectuate pe parcursul ultimelor 24 de ore nu au fost înregistrate schimbări esențiale. Debitele de evacuare a apei din Nodul hidraulic Dnevstrovsk constituie circa 2250 m3/s, iar Nodul hidraulic Dubăsari constituie circa 650 m3/s.

Către dimineața zilei de 25 noiembrie se atestă o descreștere a nivelului de apă la punctele de măsurare Ocnița în localitățile Naslavcea, Otaci, Unguri, dar și la punctele de măsurare Criuleni (Zolonceni), Ștefan-Vodă (Tudora).

În continuare Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este în permanentă conlucrare cu autoritățile Ministerului Mediului și serviciile Ministerului Afacerilor Interne în vederea prevenirii riscului.

Momentan situația atestată nu indică nici un pericol pentru gospodării și casele oamenilor, întrucât apa se scurge în limitele albiei.

Menționăm că SHS a anunțat că, în perioada 24 – 27 noiembrie 2022 se va atesta o creștere a nivelului apei în râul Nistru.

Creșterea nivelului apei are loc în legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din lacul de acumulare al Hidrocentralei Dnestrovsk, gestionată de către statul ucrainean. În acest condiții este posibilă ieșirea apei în luncă și inundarea terenurilor agricole.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *