ActualitateComrat

Noi provocări organizate de pro-rușii din Adunarea Populară a Găgăuziei. Au emis o nouă decizie: Panglica Sf. Gheorghe este permisă de 9 mai

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat, în unanimitate, o rezoluție care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul Găgăuziei pe 9 mai. Decizia a fost luată într-o ședință de urgență în noaptea de 8 mai a Adunării.

Deputații au votat o rezoluție „Cu privire la simbolurile sărbătorii de 9 mai pe teritoriul Găgăuziei”. Potrivit documentului, „utilizarea panglicilor negre-portocalii în cadrul sărbătorii Zilei Victoriei” este permisă pe teritoriul Găgăuziei. Decretul intră în vigoare din momentul adoptării și publicării pe site-ul Adunării.

De menționat că ședința de noapte a deputaților Adunării Populare a Găgăuziei a fost precedată de decizia Curții de Apel Comrat, care suspendase funcționarea legii adoptată de Adunarea prin care a fost permisă folosirea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Instanța a dispus suspendarea hotărârii până la examinarea cauzei în fond.

Amintim că pe 5 mai, Curtea de Apel Comrat a suspendat decretul Adunării Populare a Găgăuziei din 29 aprilie, prin care pe teritoriul autonomiei era permisă purtarea panglicii Sf. Gheorghe. În legătură cu aceasta, Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat că legea „Cu privire la folosirea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” permite locuitorilor autonomiei să folosească, inclusiv, panglica Sfântului Gheorghe. Reprezentanții Adunării au spus că Curtea de Apel Comrat a suspendat doar acțiunea „Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunii „Panglica Sf. Gheorghe”, dar nu și legea care permite partea acestui simbol.

Amintim că pe 3 mai curent, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat Legea „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Legea fiind adoptată, în unanimitate, de Adunarea Populară a Găgăuziei pe 29 aprilie curent. Potrivit proiectului de lege, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii al Victoriei”.

newsmaker.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *