Economie

Norvegia anunță că-și întărește securitatea la infrastructura de gaze și petrol după ce conducta Nord Stream a fost sabotată

Norvegia își va consolida securitatea la instalațiile sale de petrol și gaze, în urma scurgerilor de gaze din Marea Baltică și a rapoartelor privind activități cu drone în Marea Nordului, a declarat marți ministrul Energiei de la Oslo, transmite Reuters.

Europa a investigat marți scurgeri majore la două conducte rusești care au aruncat gaze în Marea Baltică, în timp ce Suedia a lansat o anchetă preliminară privind un posibil sabotaj la infrastructura aflată în centrul unui conflict energetic.

„Pe baza informațiilor pe care le-am văzut până acum, multe indică acte de sabotaj”, a declarat ministrul norvegian al petrolului și energiei, Terje Aasland, într-un comunicat.

Guvernul s-a consultat cu forțele armate și cu operatorii instalațiilor de petrol și gaze, atât pe uscat, cât și în larg, a precizat acesta.

Luni, Autoritatea norvegiană pentru siguranța petrolului îndemnase la o mai mare vigilență cu privire la dronele neidentificate văzute zburând în apropierea platformelor petroliere și de gaze offshore norvegiene, avertizând că acestea ar putea reprezenta un risc de accidente sau atacuri deliberate.

În urma declinului puternic al livrărilor de gaze rusești din acest an, din cauza războiului din Ucraina, Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze și un important producător de petrol din Europa, cu o producție combinată care depășește 4 milioane de barili echivalent petrol pe zi.

Vezi și – Sabotaj rusesc? Prețul gazului la bursă a explodat după ce gazoductul Nord Stream s-a „spart” / Experții explică de ce Gazprom este principalul beneficiar / VIDEO

Gassco, operatorul sistemului de gazoducte din Norvegia, a declarat că urmărește „cu atenție” situația.

„Primim în permanență sfaturi actualizate de la autorități”, a declarat un purtător de cuvânt.

Scurgeri inexplicabile deocamdată au fost detectate marți de autoritățile daneze și suedeze pe gazoductul Nord Stream 1, care a fost oprit de la începutul lunii septembrie, și Nord Stream 2, care nu a fost niciodată pus în funcțiune din cauza lipsei de autorizație ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Kievul a transmis că scurgerile sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, fără a prezenta vreo dovadă. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN.

Oficialii germani au declarat, de asemenea, că pare a fi un sabotaj, transmite Bloomberg. Gazprom a declarat ulterior problemelor de la Nord Stream că una dintre cele două rute rămase care aduc gaz în Europa – prin Ucraina – este în pericol din cauza unei dispute juridice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *