Noua „comisie naţională”: brânză bună în burduf de câine
Precum vedeţi, în denumirea hotărârii nu se specifică despre care şi despre câte limbi e vorba, lucrul acesta însă l-a precizat premierul Filat: limbile găgăuză, bulgară, ucraineană şi rusă… Ca să înţeleagă cititorul de ce am dat un asemenea titlu acestui articol, fac următoarele lămuriri.
Prima lămurire. Denumirea comisiei este prea eliptică, mai moldoveneşte vorbind, e şchioapă. Denumirea vechii comisii era formulată mai corect: „Comisia republicană pentru controlul asupra realizării legislaţiei privind funcţionarea limbilor”. Când spunem Comisia naţională pentru… funcţionarea limbilor, de fapt nu spunem nimic clar.
A doua lămurire. Pot paria pe ce doriţi că şi această „Comisie Naţională” nu va rezolva nimic şi am tot temeiul să cred că ea a fost creată nu atât pentru rezolvarea gravelor probleme ce ţin de funcţionarea (corect: nefuncţionarea) limbii oficiale a statului independent R. Moldova, cât pentru… nerezolvarea lor. Nu vor putea salva situaţia nici membrii comisiei, despre care am cele mai frumoase păreri. Explic de ce.
A treia lămurire. Simplul fapt că în denumirea comisiei este inclus pluralul substantivului – LIMBILOR!, nu LIMBII – sugerează clar care va fi obiectul de bază al activităţii ei. Până la urmă, comisia va avea grijă, precum a insistat şi premierul, de limbile grupurilor etnice, nu de limba naţională a populaţiei băştinaşe majoritare. Nu contează că găgăuzii, de exemplu, au autonomia lor culturală şi nu doresc să-şi studieze limba lor maternă, preferând limba rusă. Guvernul de la Chişinău, proeuropean şi democratic, le creează… comisie naţională! Acelaşi lucru se poate spune şi despre minoritatea fraţilor ucraineni, care preferă să rămână… rusofoni. Despre frumoasa, viguroasa şi atotputernica limbă rusă nu mai zic nimic – care altă limbă decât aceasta are nevoie de ocrotire în R. Moldova!
A patra lămurire. Nicăieri în hotărârea discutată nu figurează denumirea limbii în numele salvării căreia a fost instituită înalta comisie naţională – LIMBA ROMÂNĂ!? De aici deducem cam ce doresc de la această comisie cei care au înfiinţat-o.
A cincea lămurire. Ca membri ai comisiei au fost aprobaţi oameni serioşi şi respectaţi. Cu toate acestea, componenţa comisiei e prea „filologică”, din ea nu fac parte nici un mare om de afaceri, nici un procuror, fapt care de asemenea ne sugerează cam ce se aşteaptă de la respectiva comisie.
…Din păcate, putem continua cu lămuririle. Ideea reanimării fostei comisii este bună, felul însă în care a fost „reanimată” ridică serioase semne de întrebare vizavi de capacitatea „noii” comisii de a deveni un organ eficient de monitorizare a situaţiei lingvistice din R. Moldova. Un lucru trebuie spus cu toată tăria: în R. Moldova funcţionează plenar toate limbile, cu excepţia unei singure limbi. Această limbă se numeşte limba română care, prin voia lui Dumnezeu, trebuie să fie limba oficială a acestei ţări. Dar nu e! Pentru că, precum se întâmplă deseori la noi, voinţa Domnului de sus nu coincide cu interesele domnilor de jos. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, de aia şi am zis că brânza e bună, dar e în burduf de câine…
Mi s-a terminat spaţiul, dar nu şi gândurile. Voi reveni.
Bună dimineaţa, popor moldav, bucură-te că ai Comisie! (Că televiziune ai mai demult)…