Actualitate

Noua putere din Polonia vrea cu Kovesi

Noul ministru al justiţiei polonez a semnat miercuri, în prima zi a mandatului său, o moţiune pentru aderarea Poloniei la Biroul procurorului public european (EPPO, Parchetul European), aceasta fiind o schimbare majoră faţă de poziţia guvernului precedent de la Varşovia, relatează Reuters și Agerpres.

”Una din primele mele decizii ca ministru al justiţiei – o solicitare către prim-ministrul Donald Tusk de aderare la Biroul Procurorului Public European”, a scris ministrul justiţiei Adam Bodnar pe platforma X (fosta Twitter).

Înainte de a deveni ministru, Bodnar declarase pentru Reuters că aderarea Poloniei la EPPO va fi o decizie de bună credinţă care va putea fi implementată rapid, într-o încercare de deblocare de către Comisia Europeană a unor fonduri de miliarde de euro pentru Varşovia.

Încă patru țări UE în afara EPPO

EPPO, la care în prezent participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

Guvernul precedent polonez, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a decis ca Polonia să nu participe la EPPO, temându-se de posibile interferenţe în sistemul de justiţie polonez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Ma, zaludule, nu mai bate campii, bine ca nu vrea cu alde lingurarii auristi si cu zuzucile din senat, gen sosoaca.
    Si inca ai training facut prin zimbabwe…

  2. Kovesi ar fi trebuit sa investigheze vaccinurile alea Covid, dar are curajul sa o faca ? Nu e cazul sa o ridicam in slavi pe Kovesi, ca nu merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *