CSI / Rusia

Noua teorie a ocupanților ruși din Herson: Evacuarea regiunii este de fapt „un concediu de odihnă” în Rusia

Autoritățile de ocupație rusești din Herson au venit cu o nouă teorie privind „recomandarea insistentă” ca locuitorii să părăsească regiunea, afirmând că aceștia se pot bucura de un concediu de odihnă în Rusia, relatează Interfax și Hotnews.

„Pentru a evita victimele în rândul populației civile din regiunea Herson în timpul ”curățării” teritoriului [de forțele armate ucrainene], administrația regiunii Herson recomandă insistent să se profite de oportunitatea unei călătorii umanitare pentru odihnă și recuperare în Federația Rusă”, a scris vineri Kirill Stremousov, șeful adjunct al autorităților de ocupație din Herson, pe canalul său de Telegram.

De asemenea, acesta a afirmat că numărul mare de civili din regiunea aflată în sudul Ucrainei îngreunează manevrele militare și reprezintă un pericol pentru viața lor.

„Nu este nevoie să încurcăm armata armata. Populația civilă ar trebui să fie la o distanță sigură de ostilități”, a îndemnat el, susținând că a fost personal martorul unei „scene teribile” la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie: că oameni au încercat să se deplaseze printre tancuri în timpul unor lupte.

„Și, ca urmare, au fost victime în rândul populației civile”, a adăugat Stremousov.

Totodată, el a mai spus că nu poate fi exclusă amenințarea unor inundații în regiune din cauza acțiunilor armatei ucrainene în apropierea hidrocentralei Hahovka de peste Nipru, acuzând că Kievul vrea să spargă barajul de aici.

Șeful administrației ruse din Herson a cerut evacuarea regiunii

Comentariile lui Stremousov vin după ce în urmă cu o zi șeful său, Vladimir Saldo, a cerut Moscovei să organizeze evacuarea civilor din Herson din cauza atacurilor ucrainene.

„Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni” ale Rusiei, a declarat Saldo.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, a îndemnat el într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Deși Saldo este oficial șeful administrației regionale instalate de ruși în Herson și a fost cel care a participat la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate organizată la Moscova, subalternul său Stremousov este mai cunoscut datorită numeroaselor sale înregistrări video publicate pe rețelele de socializare și intervențiilor din presa rusă.

Kirill Stremousov este cel care, într-o intervenție în direct la postul Rossiya-1, a explicat mai devreme în cursul lunii octombrie că trupele rusești de fapt înaintează când se retrag.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *