Noul preşedinte al Consiliului European: UE nu trebuie să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei
"Ştiu – nu e intuiţie, ştiu – că politică lui Puţin este mult mai simplă decât discuţiile noastre sofisticate. Singurul răspuns eficient la politică simplă şi clară a lui Puţin este presiunea. Politică să este să îşi facă duşmani, să fie mai puternic decât ei şi să fie în conflict", a spus Tusk, potrivit The Guardian.
Europa trebuie să menţină sancţiunile economice împotriva Rusiei până când este restaurat controlul ucrainean la graniţa cu Rusia, altfel riscă o criză cu SUA, a mai argumentat şeful Consiliului European.
Donald Tusk a explicat că nu poate avea loc o relaxare a sancţiunilor când se întâlnesc liderii UE la Bruxelles, săptămâna această, cu toate că unele state fac presiuni în acest sens. Politicianul a acuzat unii lideri UE că preferă politică de "appeasement" (conciliatoare – n.red.) cu Rusia în chestiunea ucraineană şi de "naivitate sau ipocrizie" atunci când îi acordă lui Puţin beneficiul îndoielii.
Italia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Austria şi Republica Cehă sunt printre ţările europene care ar vrea o relaxare sau chiar eliminarea sancţiunilor.
"Este foarte dificil pentru că statele membre demonstrează foarte deschis că au puncte de vedere diferite şi interese diferite. Nu există dubiu. O politică comună a celor 28 de state membre nu există. Avem 28 de politici externe (…) Eu nu pot să accept argumentul că trebuie să credem în bună credinţă Rusiei. Când aud că trebuie să credem în bună credinţă lui Puţin sau a separatiştilor, ştiu că e fie naivitate fie ipocrizie. Se aplică comparaţia cu politică conciliatoare… cam aceeaşi abordare a unor politicieni care cred că Ucraina e departe de noi, nu e treaba noastră", a arătat Tusk.
Înainte de orice fel de relaxare a sancţiunilor, termenii armistiţiului convenit la Minsk cu privire la conflictul din estul Ucrainei trebuiesc îndepliniţi în totalitate, a arătat Tusk.
Din toate aceste motive, Tusk a anunţat că va boicota paradă militară de 9 mai din Moscova, când se aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. "Prezenţa la paradă militară, mâna în mâna cu agresorii de azi şi o persoană care foloseşte arme împotriva civililor din estul Ucrainei? Pentru mine, că să vorbesc delicat, este prea ambiguă", a arătat oficialul european.
sursă: ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!