Social

Nu construiești toalete europene în spitale vechi

Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” chiar dacă a trecut prin reparație, unele aspecte au fost lăsate în umbră, în special toaleta din subsolul instituției. Acolo sunt direcționați vizitatorii spitalului, când au nevoie.

La intrarea în subsolul instituției, sub țevile atârnate de pod, mișună un roi de muște. Din țevile întinse pe pereți picură apă, iar pe podea, într-un colț este formată deja o băltoacă. Cârpa aruncată pe jos e neagră de la prea multă utilizare. Mirosul înțepător îl determină pe vizitator să nu mai zăbovească în acel loc nici un minut.

Reprezentanții instituției spun că toaleta respectivă nu este destinată vizitatorilor, ci pentru muncitorii care se află în subsol. Reparația se face treptat și etajul întâi, până acum, a fost prioritar. Dar, de pe 15 iulie, va demara reparația subsolului și blocul sanitar de acolo va fi renovat și adus în condiții cât mai bune.

Dacă în Chișinău se atrage mai multă atenție camerelor de baie și se încearcă să se respecte cele mai elementare norme de igienă, atunci în spitalele din raioanele țării, condițiile sunt sub orice critică.

„Omul intră în veceu, a văzut că este ruloul de hârtie, l-a pus în geantă și a plecat”

La etajul patru al Spitalului raional Ialoveni se află un bloc sanitar. Este într-o stare deplorabilă. Faianța veche se „dezlipește” și rămâne doar lutul pe peretele lateral al veceului. Podeaua e distrusă acolo unde țeava trece prin ea. Se văd urme de var și țevi albe de jur împrejur. Lângă chiuvetă stă o căldare cu o cârpă înnegrită de prea multă spălare de podele și un teu cu o altă cârpă rufoasă. Lipsește hârtia igienică și săpunul.

La celelalte etaje blocurile sanitare sunt în condiții bune. Directorul instituției spune că este la conducere de un an și a reușit să renoveze etajul doi și că săptămâna trecută a avut loc o licitație pentru lucrări de reparație, inclusiv pentru camera sanitară de la etajul patru. „Se finalizează evaluarea ofertelor, contractez și apoi facem ordine ca să fie frumos ca într-o instituție publică. Eu îmi doresc ca locurile de uz comun să arate ca în lumea normală, de aceea, până la sfârșitul lunii august toaleta va fi gata renovată”, spune Mihai Cotovan.
Când vine vorba de hârtie igienică și săpun, domnul Cotovan zice că le „târâie” pacienții. „Omul intră în veceu, vede că este ruloul de hârtie, îl pune în geantă și pleacă. Cu săpunul la fel se procedează. Noi punem săpunul solid, întreg sau un dozator de cel lichid și pe parcursul zilei dispare. Nu poți să pui camere de supraveghere. Ce-i de făcut? Hai să-l înjumătățim. Punem și iar nu-i. Apoi, lăsăm a patra parte din săpunul solid, că și pe aceea o fură. Au ajuns să fure și becurile”, mărturisește directorul Spitalului raional Ialoveni.

„Ne mângâiem cu ce avem”

Spitalul raional Strășeni nu are toalete mai bune. La intrarea într-un bloc de internare, în partea stângă se află o cameră de baie. Încăperea e dotată cu boiler, cadă, lavoar și closet. Doar că unicul element ce strică întreaga imagine este lavoarul murdar și cu o cratiță plină de apă în el. Ambele se pare că nu au văzut demult o perie ca să le roadă de jeg. Sub lavoar este o măturice scurtă, uzată și în podea se vede o gaură de mărimea unui pumn prin care gândacii și șoarecii liber ar putea să migreze de sub podea în baie și invers. În gaura din cadă prin care se scurge apa, un păianjen și-a creat o pânză. În ea deja au ajuns câteva victime micuțe.

În blocul de terapie generală și pediatrie, cel mai accesibil veceu se află la primul etaj în capătul coridorului după ce treci de vreo cinci saloane cu ușile deschise, în care poți să vezi pacienți întinși în pat. Ca și în celelalte toalete, mirosul urât nu lipsește. Camera cu budă măsoară un metru pătrat, inaccesibil pentru un om într-un cărucior de invalizi. De cele mai elementare necesități cum ar fi săpun și hârtie, nu e nici pomină. Nu este nici măcar un lavoar.

Infirmiera din salonul alăturat, fiind întrebată unde e lavoarul, răspunde simplu cu „nu-i”. În acest sens, pacienții internați în secție sunt nevoiți să caute singuri o metodă de a-și spăla mâinile după vizita veceului.

De lipsa lavoarului, directorul spitalului nu știe. Întrucât administrația se află într-o clădire separată, conducerea frecventează un bloc sanitar diferit de cel al pacienților. Mai cu seamă, au parte de condiții mult mai bune. Toaleta este repartizată pentru bărbați și pentru femei. În interior este curat și nu miroase urât. De asemenea, este instalat un calorifer.

Contactat de TIMPUL, Alexandru Tuchilă, directorul Spitalului raional Strășeni spune: „Cu părere de rău eu nu am intrat în veceu să mă uit. Am personal medical care trebuie să vină să mă informeze. Eu nu știu unde ați fost și ați văzut că nu este lavoar, pentru că s-au instalat lavoare, noi doar am fost acreditați. Reparație s-a făcut, dar nu s-a adresat nimeni despre asta”, mărturisește directorul.
Bărbatul zice că se folosesc aceleași substanțe și dezinfectanți în toate secțiile, chiar dacă într-un loc miroase, iar în altul nu. „Dar ținând cont că lucrează o singură infirmieră și nu reușește nici la bolnavi, ne mângâiem cu ceea ce avem. Cu părere de rău, ne-au redus toate cadrele. A rămas o singură persoană care trebuie să aibă grijă și de pacienți – să-i spele, să-i schimbe, să facă curat și de veceu încă să aibă grijă”, afirmă directorul Spitalului raional Strășeni.

Dacă vasul de toaletă nu are colac, atunci nu poate fi folosit

Pe lângă igiena defectuoasă, se observă o altă problemă importantă. Persoanele cu dizabilități motrice întâmpină nu numai piedici la accesul în spitale, dar și în blocurile sanitare din acestea. Întrucât nu există nici minimul de igienă și nici un colac de closet, persoanele nu pot utiliza veceurile.

Ludmila Iachim este o femeie ce se deplasează într-un cărucior pentru invalizi și spune că Moldova stă prost la capitolul accesibilitate în instituțiile medicale. „Dacă undeva rampa este câtuși de puțin accesibilă, atunci apare problema camerei sanitare. În ultimii 2 ani au început să modifice ceva. De exemplu la „Asociația Medicilor Ciocana” au făcut o rampă și la etajul întâi au lărgit spațiul în veceu, însă nu are colac vasul de toaletă și oricum nu se poate de folosit”, spune femeia.

„Altceva dacă e să te internezi. Pur și simplu nu ai cum să ajungi la o cameră sanitară accesibilă și curată. Dar eu sunt o persoană activă. Cum se procedează? Dacă este spațiu, se reușește. Poți să te transferi de pe scaun pe closet și totodată cineva ia scaunul. Dar peste tot nu există capac. Am avut o întâlnire cu viceministrul Sănătății în aprilie și ne-a asigurat că va face evaluări, va monitoriza și în funcție de buget, vor face renovări”, zice Ludmila.

Autoritățile spun că starea proastă a toaletelor din spitale nu este o problemă, atât timp cât directorii sunt „gospodari” și responsabili în instituțiile medicale ce le conduc. Nicolae Furtună, vicedirector în cadrul Centrului de Sănătate Publică a declarat pentru ziarul TIMPUL că „nu este o problemă starea proastă a toaletelor din spitale. Și pentru că o să fie reforma spitalelor, multe din ele o să fie închise și acesta nu este un motiv, din punctul meu de vedere, de a face investiții capitale în lucruri care nu au continuitate. Mai mult, pe mine ca specialist mă interesează tehnologia medicală, siguranța actului medical și nu faptul că azi sunt trei pisoare, iar mâine patru”, spune reprezentantul SANEPID-ului.

Întrebat fiind și de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, vicedirectorul Centrului de Sănătate Publică a spus că noi am moștenit niște spitale construite în epoca sovietică. „Vreți voi ori nu vreți, vă place ori nu vă place, dar noi le-am moștenit. Și azi nu-i real ca să modifici tot cap-coadă, că nu-s nici posibilități, nici finanțe. Să construiești veceuri europene în niște spitale construite în secolele 19-20 nu-i posibil”, afirmă Nicolae Furtună.

Fiecare instituție medicală contactată ne-a promis că toaletele vor fi, cel puțin, renovate. Noi le sugerăm să nu uite de igienă și foarte important, de persoanele cu dizabilități.


Unul din veceurile Spitalului Raional Ialoveni

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *