Bună Dimineața

Nu mor ziarele când vrea domnul ministru al INFORMAȚIEI P. Filip

Pentru ca povestea să fie clară tuturor, în primul rând, ministrului vizat, voi relat-o liber, în cheia unui fapt divers. Citez declarația lui Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor: „În era informaţională, când oamenii scriu tot mai puţine scrisori, iar presa scrisă este înlocuită de cea electronică, viitorul Poştei este în dezvoltarea unor servicii noi, solicitate de populaţie, cum este cel al transferurilor băneşti”. Afirmația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu angajaţii Direcţiei Poştale Chişinău, cu ocazia aniversării a 70 de ani ai întreprinderii. (Notă: Poşta Moldovei este una dintre cele mai mari întreprinderi de stat. Anul trecut compania a avut vânzări de 329 milioane de lei şi primul profit (2,8 milioane de lei) din ultimii trei ani. Poşta Moldovei are datorii de 51 de milioane de lei, dar are de recuperat creanţe de 223 milioane de lei).

Operațiunea matinală „Caut un chioșc de ziare”

„Operațiunea” a început la ora 7.45. Pe strada Petru Rareș, de lângă sediul a „Litera”dlui A. Vidrașcu o iau în sus, pe partea stângă. Nici un chioșc de ziare. Ajung în fața ASE. Nici zare de chioșc. Mă mișc mai departe – nici un chioșc de ziare. Ajung în fața colegiului de comerț! Zăresc un chioșc. Mă apropii – cumplită deziluzie, aici se vinde altceva. Ajung la magazinul Fidesco, știam că acolo este un chioșc de ziare – acum nu-i. O iau spre Agroindbank. Nimic. Traversez strada, de unde începea cândva bd. Renașterii. Chioșcuri sunt, chioșcuri de ziare – nu. O iau la vale, disperat. Hopa, pe dreapta – un chioșc de ziare. Cumpăr patru ziare – TIMPUL, Ziarul Național, Jurnal de Chișinău și ziarul rusesc „Panorama”. Biata chioșcăriță, o rusoaică nervoasă, nu poate lua prețul cu „aparatul”ei – „nu-s bune barele” mi-a explicat ea.

Pornesc înapoi. Ajung în fața Colegiului de Comerț, fac dreapta pe Petru Rareș și după colț dau de două bănci. Mă așez, pun ziarele alături de mine (cu TIMPUL deasupra), îmi trag aer în piept – respir, inspir fericit. Am găsit, totuși, un chioșc de ziare. La un moment dat, se apropie de mine o doamnă de vreo 30 de ani, cu 10 lei în mână.

• Vindeți ziarul TIMPUL?

• Nu, doamnă, abia l-am găsit eu, pentru mine.

O iau la vale. La fiecare pas – chioșcuri: țigări, țigări, țigări, terase, baruri, restaurante, „butci”, „butci”, „butci”, adică buticuri.

Așadar, dacă generalizăm ca niște militari zona, avem următoarea situație: în parametrul nominalizat începând de la râul Bâc în sus, până la bd. Ștefan cel Mare și de acolo înapoi, în jos, până unde se termină bd. Gr Vieru există un singur chioșc de ziare, în schimb, este „zona” este bătută cu terase, baruri, restaurante, chioșcuri unde se vând țigări și alte articole de consum de primă necesitate pentru consumatorii capitalei.

Acum haideți să ne amintim ce a spus ministrul Tehnologiei, Informației și Comunicațiilor.

Eu nu știu de unde s-a informat domnul ministru al Informației, Filip de e convins că „în era informațională” ziarele mor. Ziarele nu mor, au loc alte procese, dar ziarul pe hârtie încă există și va exista. Nu intrăm în detelii. Ziarul pe hârtie va arăta altfel ca forma și conținut, dar va rămâne o componentă-nucleu a civilizației. În occident, unde și acolo „ziarele mor”, chioșcurile sunt pline cu ziare. Domnul ministru e convins că în locul chioșcurilor de ziare trebuie să apară Bănci și case de schimb valutar. Înțeleg, miniștrii noștri la Bănci și la schimburi valutare se pricep mai bine. Acolo-i banul. Acolo-i Informația, Tehnologia și Comunicația!

Colective bune de ziariști, care mai editează ziare la Chișinău, efectiv se sufocă sub jugul statului condus de miniștri care doresc moarta ziarelor. Actuala guvernare nu a redus nici cu un bănuț tarifele poștale, dimpotrivă. Redacțiile sunt la limita supraviețuirii, directorii de ziare sunt forțați să acționeze la limita legalității pentru a supraviețui. Acești „domni miniștri ai Informației” au o singură grijă de stat: să sufoce ziarele, să le facă dependente, să le poată manipula…

Într-un stat normal, cu miniștri normali, cu partide normale, cu presă normală (unde ziarele nu mor) ș. a. m. d. o asemenea declarație ca cea a dlui Filip l-ar costa scump electoral, în primul rând, pe partidul din care face parte. (Revolta mea nu are nimic în comun cu politica și ca actuala campanie electorală). Eu nu știu cum califică dl președinte PDM, Marian Lupu, din punct de vedere politic și științific respectiva declarație a ministrului său, dar e vorba de o crasă iresponsabilitate și politică, și culturală.

E o rușine și o barbarie.

Cu asemenea mentalități voi vreți să vă integrați în Europa? Voi pentru asta vă rupeți spre viitorul parlament, ca să mai omorâți ziarele care mai dau semne de viață și să le înlocuiți cu BĂNCI și CASE DE SCHIMB VALUTAR?

Întrebarea de final: oare știe dl ministru al Informației câți moldoveni (de o anumită vârstă) nu au și nici nu pot utiliza calculatorul ca să citească ziarele și singurul lucru care le rămâne e să meargă la un chioșc să-și cumpere un ziar?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *