Nu toată pâinea de culoare mai închisă este integrală. Cum le deosebim
Singura restricţie care ar trebui să existe este valabilă doar pentru persoanele care au intoleranţă la gluten.
Cerealele stau la baza piramidei alimentare fiind utilizate de mii de ani în alimentaţia omului, iar astăzi reprezintă fundamentul unei alimentaţii sănătoase. O dietă echilibrată ar trebui să conţină 50-55% carbohidraţi proveniţi din cereale, legume şi fructe.
Sunt de preferat cerealele integrale, deoarece bobul este păstrat întreg conservând integral elementele esenţiale – coaja (sau tărâţa), miezul (sau endospermul) şi germenele. Majoritatea fibrelor, vitaminelor şi substanţelor minerale se găsesc în tărâţe şi germene. Miezul este bogat în amidon şi proteine, reprezentând puterea calorică a bobului.
Coloranţii adăugaţi ne pot înşela
Comparativ, cerealele procesate sau rafinate, în care coaja şi germenele au fost înlăturate rămânând doar cu membrana interioară, nu au valoare nutritivă.
„După opinia mea, singura restricţie a consumului de pâine obţinută din cereale integrale ar fi populaţia care prezintă intoleranţă la gluten. În ceea ce priveşte cantitatea zilnică de pâine, aceasta variază în funcţie de greutate, sex şi vârstă, în condiţii de activitate fizică normală“, adaugă dr. Gabriela Stan.
Cantitatea de pâine pe care o putem consuma nu este standardizată.
Important este ca aportul total de carbohidraţi (inclusiv pâine) să îşi păstreze procentul echilibrat recomandat din dieta zilnică.
Un consum mai mare de carbohidraţi înseamnă un aport caloric mai mare, care poate duce la creşterea în greutate, în condiţiile menţinerii aceluiaşi consum energetic zilnic.
Nu orice fel de pâine, paste sau fulgi de culoare mai închisă sunt produse din cereal integrale, atrag atenţia medicii nutriţionişti.
Adesea, această culoare este rezultatul adaosului de coloranţi în preparatul respectiv.
Pentru a fi siguri că alegem produsele integrale singura soluţie este să citim cu atenţie etichetele cu informaţiile nutritive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!