Numărul bolnavilor de tuberculoză a crescut anul trecut în Şoldăneşti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne plasează pe locul I
Bolnavii îi pun în primejdie pe cei sănătoși
„Nu toți sunt conștiincioși că pun în pericol sănătatea celor din preajmă. Se ajunge până acolo încât medicul îi roagă pe unii cetăţeni inconştienţi să vină la spital pentru ca să fie supuşi îngrijirii medicale. Perioada de până la tratament se prelungește și crește astfel riscul ca infecția să se transmită și celorlalți”, declară Vadim Grosu, director al Centrului de Sănătate Publică Șoldănești.
Medicii spun însă că pacienţii sunt informați despre metodele de tratament şi despre riscul pentru sănătatea lor şi a celor din jur, în cazul în care nu respectă indicaţiile specialiştilor. „Avem mulți bolnavi care refuză categoric tratamentul. Îl abandonează fie că nu au bani, nu-și pot întreține familia și pleacă peste hotare. Unele cazuri sunt greu de tratat, asta pentru că boala este însoțită și de alte infecții”, explică Svetlana Rusu, medic ftiziopneumolog din Șoldănești.
Pe parcursul anului trecut, de tuberculoză s-au îmbolnăvit şi trei copii.
Migrația sporește riscul îmbolnăvirilor
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în R. Moldova, circa 15% din numărul total de bolnavi de tuberculoză sunt persoane care muncesc în străinătate. „În realitate, însă, se consideră că numărul lor este mult mai mare, pentru că această categorie de persoane este cel mai greu de verificat. De altfel, conform statisticilor, în 2012 s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de bolnavi de tuberculoză, de 647 de cazuri, comparativ cu 623 în 2011”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Chişinău, afirmă că principalele cauze ale evoluţiei rapide a bolii în ţara noastră sunt: modul de viaţă nesănătos precum: abuzul de alcool, consumul de droguri, fumatul, alimentaţia iraţională, refuzul pacientului de a se prezenta la medic şi de a se trata, dar şi migraţia.
,,Am fost la Moscova. Când m-am întors, a fost depistată boala. Mă tratez deja din 2008”, spune un locuitor din Șoldănești bolnav de TBC.
Specialiștii atenționează că un bolnav de TBC care nu urmează tratamentul poate infecta timp de un an circa 15 persoane.
Pe primul loc în Europa
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că Republica Moldova ocupă primul loc în Europa privind numărul de bolnavi și numărul de îmbolnăviri de tuberculoză. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătăţii, anul trecut, în țara noastră, s-au înregistrat 4.686 de cazuri de tuberculoză, aceste statistici reprezentând aproximativ 115 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce pentru Europa numărul mediu de îmbolnăviri de TBC este de 41 la 100.000 de locuitori. Medicii afirmă că sărăcia, migraţia şi indiferenţa sunt trei cauze care poziţionează ţara pe acest loc de frunte după numărul de îmbolnăviri.
Raionul Călărași, în topul îmbolnăvirilor
Potrivit Ministerului Sănătăţii, cea mai mare incidenţă de îmbolnăviri este în raionul Călăraşi, cu 156 de bolnavi la 100.000 de locuitori, acesta fiind urmat de raioanele Orhei, Străşeni, Rezina, Anenii Noi, Şoldăneşti, Făleşti. Incidenţa îmbolnăvirilor în aceste raioane variază între 100 şi 150 de bolnavi la o populaţie de 100.000 de locuitori.
sursa: evz.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!