Economie

O afacere de succes în era embargourilor rusești

Chiar dacă mulți producători întâmpină dificultăți atunci când trebuie să-și vândă marfa, Carțân zice că floarea-soarelui este solicitată practic mereu. Acest lucru îl demonstrează și datele de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, potrivit cărora în primul semestru al anului 2014, semințele de floarea-soarelui au fost exportate în cantitate de circa 160 mii de tone. Principalele destinații de export au fost Turcia – 35%, Ucraina – 19,4%, România – 19,4%, Marea Britanie – 6% și alte țări.


Alexandru Carțân, agricultor din satul Mașcăuți, Criuleni

Pentru Alexandru Carțân totul a început în anul 1982 când a intrat la Facultatea de Mecanizare a Agriculturii. Din anul 1987, tânărul specialist și-a început activitatea în gospodăria agricolă din localitatea natală, Mașcăuți. După ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, agricultorul a înțeles că distribuirea pământului nu este o soluție bună și în anul 1998 a început să arendeze pământul oamenilor din localitate pentru ca ulterior să-l prelucreze. După cum povestește el, totul a pornit de la 250 de hectare, iar cu timpul s-au alăturat tot mai multe persoane, pentru ca în prezent să gestioneze aproape de trei ori mai mult teren agricol. El spune că în urma colaborării sale cu deținătorii de terenuri au de câștigat ambele părți.

Oferă grâu și răsărită în schimbul pământului

Oamenii din Mașcăuți nu au de pierdut de pe urma faptului că și-au dat pământul în gestiunea lui Alexandru Carțân. Agricultorul recunoaște că majoritatea celor care i-au dat pământul în arendă sunt pensionari (circa 70 la sută).

„Mulți nu mai au forțe să prelucreze pământul și mai bine îl dau unei asociații, iar pentru aceasta primesc producție, iar terenul nu stă în paragină. Sunt și familii tinere care mi-au dat mie pământul. Sunt diferite situații, bărbații pleacă la muncă peste hotare, iar acasă soția nu poate prelucra mult pământ. Majoritatea dețin câte aproape un ha de teren și în schimbul acestuia eu le ofer câte 300 kg de grâu și câte 100 kg de semințe de floarea- soarelui. Majoritatea oamenilor sunt mulțumiți”, menționează fericit bărbatul.


Procesul de transportare a semințelor de floarea-soarelui

Potrivit producătorului, anul acesta, de pe un hectar de floarea-soarelui, va aduna circa două tone de seminţe.

Semințele sunt vândute la intermediari

Pe cele 700 ha de pământ, agricultorul crește anual grâu, orz, porumb, iar în anii precedenți și tutun. Totuși el se arată cel mai mulțumit de cele 200 ha de floarea-soarelui. Chiar dacă spune că vinde răsărita la intermediari la un preț relativ mic, oricum este satisfăcut că aceasta este solicitată.

„Noi creștem doar soiuri de floarea-soarelui care sunt bune pentru ulei. Semințele sunt mărunte și nu sunt mâncate de păsări. Au fost ani când vindeam un kilogram de răsărită cu 6-7 lei, dar anul acesta prețul este de 4.5 lei. Avem o recoltă bună, dar ne-am așteptat la una și mai bună. Temperaturile ridicate din perioada de vară și precipitațiile reduse au făcut ca plantele să se usuce foarte repede și prin urmare producția a avut de suferit. Noi însă nu ne plângem și suntem mulțumiți pentru ceea ce avem”, mărturisește ferm Alexandru Carțân.


În acest an floarea-soarelui s-a copt mai repede

Agricultorul a mai recunoscut că în fiecare an ia credite de la bancă pentru combustibil, tehnică și semințe, iar după seceriș achită datoriile. El este mulțumit că ministerul de profil îl mai ajută cu subvenții pentru utilaj agricol și le pune la dispoziție proiecte avantajoase.

Tehnica agricolă a fost obținută cu suportul statului

Pentru lucrări în agricultură este nevoie de multă tehnică. La acest capitol agricultorii obțin suport de la stat. La rândul său și Alexandru Carțân și-a cumpărat câteva combine și tractoare prin intermediul programului Japonez 2KR și cu susținerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest proiect le permite agricultorilor să achite tehnica în rate.

„Tehnică performantă avem, dar combustibilul este în continuare foarte scump. Ar fi foarte bine dacă agricultorii ar putea cumpăra petrol mai ieftin așa cum se întâmplă în țările europene. Acolo combustibilul pentru producătorii agricol, în genere, este de altă culoare. Sperăm ca pe viitor să ajungă și la noi această practică”, subliniază agricultorul. Cât ține de brațele de muncă, agricultorul spune că nu duce lipsă.


Una dintre combinele procurate prin intermediul programului 2 KR

În aceste zile, de recolta florii-soarelui din satul Mașcăuți se ocupă 7-8 angajați. Bărbații sunt din localitate și se arată mulțumiți că au un loc de muncă. Un lucrător aflat la volanul unei combine, a menționat că muncește aici practic anul împrejur.

„Toamna strângem roada târzie și semănăm grâul. Iarna pregătim tehnica. Primăvara avem grijă de plante, iar vara strângem producția care se coace degrabă. Sunt mulțumit pentru că am aici o sursă de venit și nu trebuie să merg peste hotare”, a subliniat șoferul.

Producătorii de floarea-soarelui n-au probleme

Când s-a dat startul procesului de recoltare a florii-soarelui din satul Mașcăuți a fost prezent și ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Oficialul a declarat că roada din anul curent va depăşi jumătate de milion de tone și este mai mare ca anul trecut.


Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii

Ministrul a specificat că producătorii de floarea-soarelui nu se confruntă cu problemele pe care le au alţi producători agricoli, deoarece seminţele şi uleiul mereu sunt solicitate. O pătrime din tot exportul agricol din Moldova îl constituie cel de seminţe şi de ulei de floarea-soarelui, iar anual în Moldova se plantează 300 de mii de hectare de floarea-soarelui.

În cadrul evenimentului Bumacov a mai spus că în Moldova a fost deja atinsă suprafaţa maximă admisă pentru această cultură. Dacă suprafaţa s-ar mai extinde, există pericolul secării solului.

Potrivit datelor, la începutul anului curent Moldova a exportat seminţe şi ulei de floarea-soarelui în sumă de 126 de milioane de dolari. Peste 99% din ulei este exportat în UE, o pătrime din seminţe pleacă în statele CSI, o pătrime în UE, iar restul în alte state.

Uleiul de floarea-soarelui nu este inclus în lista produselor pentru care Federația Rusă aplică taxe vamale de import.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *