O afacere dulce: biscuiți moldovenești de inspirație italiană
A muncit în orașul Parma, dar, la un moment dat, Igor Furtună s-a întors acasă, pentru că, după cum spune el, nu se vedea la bătrânețe pe un meleag străin. Întors în Moldova, bărbatul a hotărât să-și deschidă o afacere prin intermediul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie (PARE 1+1).
În cadrul Programului, antreprenorii au posibilitatea să beneficieze de un grant în sumă de până la 200 mii de lei, în baza regulii „1+1”. Acesta prevede că fiecare leu investit din banii lucrați peste hotare va fi suplinit cu un leu pentru dezvoltarea afacerii. Igor a hotărât să-și deschidă o afacere în domeniul patiseriei. „Am găsit informația despre program în presă, dar m-am adresat și la biroul pentru relații cu diaspora și ei m-au sfătuit să încerc. Iar programul este foarte folositor pentru cei care se află la început de cale”, spune antreprenorul.
Proprietarul afacerii, Igor Furtună, a lansat în cadrul afacerii sale peste 22 tipuri de biscuiți după rețete italiene.
Grant de 200 mii de lei
Igor povestește că a ales să investească bani într-o patiserie pentru că era un domeniu pe care îl cunoștea. Suma primită prin program a fost de 200 mii de lei, la care antreprenorul a adăugat aceeași sumă de bani, sau chiar mai mult pentru dezvoltarea afacerii sale. Bărbatul a lucrat câțiva ani în cadrul unei patiserii renumite din Parma de unde a preluat anumite cunoștințe, iar familia sa a contribuit la alegerea viitoarei afaceri. „Împreună cu fetița mea care are acum 15 ani, obișnuim duminica să facem diverse dulciuri. Am copt împreună torturi, biscuiți și am înțeles că această specialitate s-ar putea să o intereseze pe viitor. Noi toți vrem să fim economiști, juriști sau alte profesii care sunt astăzi în tendințe, dar trebuie cineva să ne hrănească. Fiica mea se dedică în prezent cu multă pasiune în pregătirea a ceva neobișnuit de gustos. Cred că va hotărî să devină patisier mai târziu”, a mărturisit bărbatul de 40 de ani.
22 tipuri de biscuiți
La patiseria lui Igor Furtună muncesc 12 angajați. Ei produc 22 de tipuri de biscuiți. Ultimul produs lansat pe piață, de care se mândrește antreprenorul și are priză la consumatori, sunt „gresinele”, un tip de bețișoare pregătite după o rețetă italiană pe bază de ulei de măsline, cu roșii uscate natural. „Ne vindem produsele pe piața moldovenească. Am dus câteva produse în România, însă în prezent țara vecină nu este un client potrivit pentru noi. Preconizăm să găsim alte produse de care ar fi interesați consumatorii din România și să ne dezvoltăm și peste Prut”, a precizat Igor Furtună.
Ingrediente naturale și locale
În afacerea sa, producătorul a ales să facă produse cu ingrediente naturale, fără conservanți sau aditivi. Antreprenorul spune că ingredientele folosite la producerea patiseriilor sunt de pe piața locală, cu mici excepții, cum ar fi uleiul de măsline, rozmarinul și susanul. La pregătirea biscuiților sunt folosite și vișinele. „Recent am cumpărat un utilaj pe care vreau să-l folosesc pentru producerea biscuiților cu mai multe fructe naturale”, spune Igor Furtună. Totodată, antreprenorul povestește că a realizat ambalaje mai atrăgătoare pentru produsele sale, care au priză la public. „Utilajul pentru împachetare pe care l-am procurat, întrunește toate criteriile standardelor europene. Odată și odată vom ieși din moldovenismul acesta, când punem totul cum cade. Dacă vrem să fim respectați de consumatorul local și cel din afară, trebuie să facem alegeri corecte”, susține producătorul.
Noul produs „gresine” proaspăt scoas din cuptor.
Pentru promovarea produselor sale, antreprenorul participă la diverse evenimente din țară unde interacționează cu consumatorii și le prezintă produsele. Igor este convins că dacă oamenii gustă biscuiții produși din ingrediente naturale, consumatorii le vor aprecia. În prezent, produsele Biscotini pot fi găsite în rețelele de magazine Linella, Unimarket și Nr. 1, iar producătorul este în căutare de mai multe oferte ca acestea să fie găsite în mai multe locații din țară.
„Nimic nu este ușor”
„Toate afacerile sunt grele și ușoare în același timp, dacă le iei în serios. În dezvoltarea afacerii nu am întâlnit ceva la care să nu fac față. Desigur că principala problemă este vânzarea. Pentru un producător este bine ca ceea ce produce să se vândă cât mai repede”, a spus Igor Furtună.
Igor Furtună spune că utilajul performant la standardele europene este foarte important în dezvoltarea unei afaceri
Câțiva prieteni i-au urmat exemplul lui Igor și au deschis afaceri cu ajutorul programului PARE 1+1. Astfel, aceștia au deschis o curățătorie chimică, un salon de înfrumusețare în Capitală și un local de ceremonii într-o localitate rurală.
Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, în perioada 2010-2015 a fost facilitat accesul la finanțare pentru 612 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de 350 mln lei, dintre care 133 mln lei constituie suma granturilor transferate în cadrul programului. În iunie 2016, 34 de agenţi economici au devenit beneficiari ai Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+1. Aceștia urmează să primească aproape șapte milioane de lei în valoare de grant pentru dezvoltarea afacerilor, iar acestea, fiind deja inițiate, vor crea peste 200 de locuri de muncă.
Condiţiile de participare la program sunt următoarele:
– Să fie cetăţean al Republicii Moldova;
– Să fie lucrător migrant din Republica Moldova sau rudă de gradul I – beneficiar de remitenţe;
– Să intenţioneze să lanseze o afacere proprie în Republica Moldova sau să dezvolte o afacere existentă;
– Să dispună de capital propriu, provenit din remitenţe şi să poată confirma prin prezentarea documentelor justificative, provenienţa mijloacelor financiare (contract de muncă; certificat de confirmare a salariului/veniturilor; extras din conturi bancare; copiile dispoziţiilor de transfer bancar, declaraţii vamale).
Totodată, în afară de ajutorul financiar oferit din partea statului, programul oferă consultanţă şi instruire în domeniul antreprenorial, unde participanţii sunt ghidaţi şi tutelaţi, informaţi şi asiguraţi cu materiale informative necesare pentru iniţierea unei afaceri.
La final, pentru asigurarea durabilităţii afacerii finanţate din Program şi sporirea rentabilităţii acesteia, întreprinderile sunt ghidate pe parcursul a 24 de luni.
Pentru mai multe detalii despre program, puteţi accesa pagina web www.odimm.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!