Economie

O companie japoneză va investi 17 milioane de euro într-o fabrică la Orhei

Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), o subsidiară a gigantului japonez Sumitomo este gata pentru a investi într-o fabrică de producere a subansamblelor pentru autoturisme, ce va fi deschisă la Orhei.

Pentru aceasta la Orhei va fi extinsă Zona Economică Liberă Bălți (ZEL Bălți), căreia îi vor fi transmise opt hectare de teren cu destinație industrială de la periferia orașului, se arată într-un proiect de lege inițiat de un grup de deputați din fracțiunile democrate și liberal-democrate.
„Interesul companiei pentru această locație este motivat de poziționarea geografică a acestuia, nivelul de dezvoltare a raionului Orhei, forța de muncă disponibilă, infrastructura existentă, accesul la drumurile naționale”, își argumentează inițiativa autorii proiectului.

Totodată deputații susțin că realizarea acestui proiect investițional va contribui la crearea unui număr important de locuri de muncă, la majorarea producției industriale pentru export și la dezvoltarea economică a regiunii.

Decizia companiei vine mai bine după doi ani de la negocieri și studiere a potențialelor locații din Republica Moldova, în orașul Orhei.

Investiții de 17 milioane de euro

„Orașul Orhei a fost ales de către experții concernului Sumitomo după realizarea unui studiu de fezabilitate care a stabilit avantajele amplasării geografice, aici fiind un potențial suficient de mare pentru identificarea forței de muncă, legătura cu restul țării fiind asigurată prin traseul național M2 renovat de curând, proximitatea față de municipiul Chișinău, dar și existența spațiilor industriale dotate cu toate elementele de infrastructură, ce pot fi ușor adaptabile cerințelor companiei”, explică Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți.

Potrivit managerului adoptarea proiectului în acest an va permite ca deja în anul 2016 să fie realizate investiții în mărime de circa 17 milioane de erup în fabricarea de producție a cablajului electric pentru automobile, fiind create peste 3 mii de locuri noi de muncă, inclusiv 180 de locuri pentru ingineri. Aceasta ar însemna o creștere cu circa 20 la sută a numărului de angajați a raionului Orhei, de la 16.200 la circa 19.300.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *